Česká diplomacie: Hlavní dopad sankcí na Rusko bude příští rok

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničí

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničí Zdroj: Rames

Hlavní dopad západních sankcí na Rusko se projeví v průběhu příštího roku, změnu přístupu Moskvy k Ukrajině lze ale očekávat až ve střednědobém horizontu. Konstatuje to zpráva ministerstva zahraničí k dopadům sankcí EU na Rusko kvůli jeho zasahování do krize na Ukrajině, kterou bude v pondělí projednávat vláda. Dokument upozorňuje i na to, že sankce a jejich líčení v ruských médiích vytvářejí prostor pro další represe Kremlu proti občanské společnosti a svobodě tisku v zemi.

„Nejviditelnějšími projevy současné situace jsou propad rublu, omezený přístup na finanční trhy a odliv kapitálu. Spolu se snížením cen ropy tak dochází k synergickému efektu, který značně poškozuje ruskou ekonomiku,“ uvádí zpráva. „Hlavní dopad sankcí v kombinaci s dalšími faktory se projeví teprve v průběhu roku 2015, kdy můžeme předpokládat další růst inflace, reálný růst cen a pokračující odliv zahraničního kapitálu,“ dodává.

Kvůli zákazu přístupu na západní finanční trhy se podle dokumentu také zpomalují a zastavují strategicky významné investiční projekty v Rusku. Dlouhodobější trvání sankcí při současné nízké ceně ropy bude podle jeho autorů vytvářet „vnitropolitická dilemata“, jako zda podporovat neefektivní státní firmy, nebo zda bude nutné provést vnitřní reformy a diverzifikovat ekonomiku.

Jasný dopad sankcí na změnu ruské politiky vůči Ukrajině a regionu není realistické očekávat dříve než ve střednědobém horizontu

„Jasný dopad sankcí na změnu ruské politiky vůči Ukrajině a regionu není realistické očekávat dříve než ve střednědobém horizontu,“ stojí ve zprávě, podle níž „jisté projevy změny přístupu“ však bylo možné už sledovat. „Podle některých názorů by ale bez existence sankcí byl ruský postup ještě bezohlednější,“ uvádí zpráva.

Protiruské sankce podle ní měly už silný vliv na geopolitickou rovnováhu. Řada zemí přehodnotila své dosavadních politické a ekonomické vazby s Ruskem a přispěla k mezinárodním změnám na politické i ekonomické úrovni. Státy začaly posilovat své vztahy s Čínou, Tureckem nebo s Íránem.

Dopady sankcí jsou jasně viditelné

„Sankce a jejich interpretace v ruských médiích v souvislosti s potíráním vlivu nepřátelského Západu vytváří prostor pro pokračující represe Kremlu proti občanské společnosti a svobodě médií,“ upozorňuje zpráva. Současné potíže ruské ekonomiky nejsou podle ní ale způsobeny výhradně západními sankcemi. Významnou roli v nich hrají dlouhodobé strukturální problémy ruského hospodářství zapříčiněné výrazným zaměřením na těžbu a export nerostných surovin, nebo ztráta důvěry v ruského partnera.

„Dopady sankcí jsou tak sice jasně viditelné, citelně zasáhly ruskou ekonomiku a značně komplikují její modernizaci, zároveň však není možné považovat je za jedinou příčinu současných ruských problémů nebo je oddělovat od dalších zmiňovaných faktorů,“ zdůrazňuje dokument.