Česká ekonomika loni podle odhadu klesla o 0,4 procenta. Dolů ji táhla nízká spotřeba

Česká ekonomika oslabuje.

Česká ekonomika oslabuje. Zdroj: Grafika e15

Česká ekonomika loni klesla o 0,4 procenta po nárůstu o 2,4 procenta v roce 2022. Předběžný odhad v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V závěrečném čtvrtletí loňského roku hrubý domácí produkt (HDP) klesl meziročně o 0,2 procenta, naopak mezikvartálně o 0,2 procenta vzrostl.

Pokles ekonomiky v loňském roce byl podle statistiků ovlivněn poklesem výdajů na konečnou spotřebu domácností a změnou stavu zásob. Naopak pozitivní vliv měla především zahraniční poptávka.

„Meziroční nepříznivé výsledky jsou částečně ještě odrazem recese ekonomiky z druhé poloviny roku 2022. Loňský rok lze českou ekonomiku nejlépe charakterizovat slovem stagnace. Mezikvartální oživení před koncem roku bylo umožněno předchozí, extrémně nízkou základnou,“ vysvětluje hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.  

Vývoj hrubé přidané hodnoty loni podpořil zejména zpracovatelský průmysl a informační a komunikační činnosti. Negativní vliv měla skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství.

V samotném posledním čtvrtletí roku 2023 vzrostl HDP mezičtvrtletně o 0,2 procenta. „Růst podpořila hlavně zahraniční poptávka a po dlouhé době také výdaje na konečnou spotřebu domácností,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Podle tvorby hrubé přidané hodnoty se ve čtvrtém kvartále loňského roku dařilo oproti předchozímu čtvrtletí především zpracovatelskému průmyslu. V meziročním srovnání převážil negativní vliv tvorby hrubého kapitálu nad růstem zahraniční poptávky.

„Odhady pro letošní rok příliš optimisticky také nevyznívají a vesměs se přehodnocují směrem dolů. Nedávno zveřejněná prognóza ministerstva financí čeká pro letošní rok růst ekonomiky o 1,2 procenta, a na trhu přibývá odhadů čekající růst pod jedním procentem,“ upozorňuje hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. 

Může za to podle něj zejména slabší vývoj v zahraničí. „Automobilový sektor již letos nebude mít kapacitu růst tak rychlým tempem jako loni. Nejistotu přináší další zvyšující se problémy v dodavatelských řetězcích. Nicméně ani spotřeba domácností se na základě dosavadních indikátorů nebude zotavovat tak rychle, jak se předpokládalo,“ dodává Seidler.