Česká policie loni zadržela kvůli nelegálnímu pobytu přes 8500 cizinců

Děti běženců v Bělé nechápou, proč by měly pobývat
za žiletkovým plotem s policejním dozorem

Děti běženců v Bělé nechápou, proč by měly pobývat za žiletkovým plotem s policejním dozorem Zdroj: ctk

Policie loni v Česku zadržela 8563 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Oproti roku 2014 jde o nárůst o 3741 zadržených cizinců. Nejčastěji byli v zemi nelegálně občané Sýrie, kteří tvořili zhruba čtvrtinu zadržených. Meziročně se počet odhalených Syřanů zvýšil ze 142 na 2016. Nárůst způsobila evropská migrační krize, která loni naplno vypukla.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého loňský enormní nárůst počtu zadržených cizinců způsobila tranzitní migrace. Uprchlíci jako hlavní trasy přes Česko volili vlakové spoje a hlavní dálniční tahy.

V letošním roce prý bude záležet hlavně na tom, jak bude EU tlačit na Řecko a Turecko, aby zlepšily opatření a nepouštěly uprchlíky do Evropy nekontrolovaně. „Pokud se toto opatření podaří, tak si myslím, že bychom nemuseli zaznamenávat nějaký zásadní migrační tlak,“ uvedl šéf cizinecké policie Milan Majer. V opačném případě by mohla být situace podobná nebo horší. „Ty počty mohou být i daleko, daleko vyšší než loni,“ dodal Majer.

Syřané, Ukrajinci, Kuvajťané

Po Syřanech na druhém místě v počtu nelegálně pobývajících cizinců skončili občané Ukrajiny, kterých bylo zadrženo 1224. Ukrajinci většinou do Česka vstupují legálně a pak překračují povolenou dobu pobytu. Na třetí místo se zařadili občané Kuvajtu, kterých bylo odhaleno 588. Kuvajťané do tuzemska často jezdí jako hosté lázní, kteří nevycestují ze země v době platnosti pobytu. Na dalších místech skončili občané Afghánistánu nebo Iráku, o kterých se rovněž hovoří v souvislosti s uprchlickou krizí.

Největší nárůst proti roku 2014 policisté zaznamenali u občanů Sýrie, Iráku, Pákistánu a Afghánistánu. Policisté podle Tuhého předpokládali, že z válečných zón budou utíkat hlavně ženy a děti. Nakonec ale převažovali muži. Podle policistů jde o cizince, pro které je Česko tranzitní zemí. Migranti do Česka vstupují z Rakouska nebo Slovenska a mají v úmyslu pokračovat do dalších západních zemí, jako jsou Německo nebo Švédsko.

168 pašeráků

Policie loni zadržela 168 lidí, kteří pomáhali cizincům k nelegálnímu pobytu či k překročení hranice. Bylo mezi nimi 118 převáděčů, meziročně o 114 více. Na poli migrační kriminality se tak změnil trend z minulých let, kdy policisté zatýkali zejména lidi, kteří například cizincům pomáhali obstarat falešné potvrzení k pobytu. Loni už naopak výrazně převládali převáděči.

Cizinecká policie loni odhalila i více falešných dokladů a dalších cestovních listin, a to 2502. Proti loňsku šlo o navýšení počtu o 1532 neregulérních dokladů. „Je třeba zdůraznit, že drtivá většina migrantů, kteří do České republiky vstupovali, neměli žádné cestovní doklady,“ zdůraznil Majer. Zvýšil se i počet cestujících odbavených na tuzemských mezinárodních letištích o 12 procent na více než šest milionů lidí. Na letištích v Česku bylo loni zadrženo 240 osob, což byl nárůst o 59 lidí proti roku 2014.

Policejní prezident chce pro cizineckou policii získat posily, loni vzniklo 550 nových míst a letos dalších 45. „Budeme se připravovat na všechny varianty, které by mohly Českou republiku postihnout,“ zdůraznil Tuhý. V plánu jsou podle něj mimo jiné cvičení na hranicích podobně jako v loňském roce. Legálně naopak v Česku ke konci loňského roku žilo 467 562 cizinců, což bylo o 15 639 více než v roce 2014.