České banky by ustály i silnou recesi, finanční sektor je odolný, tvrdí ČNB

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Odolnost finančního sektoru v České republice vůči možným nepříznivým šokům je ještě silnější než před rokem. Zátěžové testy bank provedené ČNB potvrdily schopnost bank vypořádat se i s velmi silnou recesí a propadem ekonomiky do deflace. Vyplývá to ze Zprávy o finanční stabilitě 2015/2016, kterou dnes zveřejnila Česká národní banka.

ČNB také provedla zátěžový test veřejných financí. Z jeho výsledků vyplývá, že současná rozpočtová situace nepředstavuje hrozbu pro stabilitu bankovního sektoru, který drží značnou část českého státního dluhu. ČNB proto nebude kvůli tomu u úvěrových institucí v následujících třech letech uplatňovat dodatečné kapitálové požadavky.

„Domácí bankovní sektor zůstává vysoce stabilní díky dobré kapitálové vybavenosti, silné základně klientských vkladů a dostatečnému objemu vysoce kvalitních a likvidních aktiv,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Odolnost bankovního sektoru byla hodnocena prostřednictvím testů za použití alternativních scénářů ekonomického vývoje. Základní scénář vychází z květnové prognózy ČNB a představuje vývoj, který ČNB považuje za nejpravděpodobnější. Nepříznivý scénář, jehož pravděpodobnost je naopak velmi nízká, předpokládá silnou recesi a propad ekonomiky do deflace.

Prostřednictvím Zprávy o finanční stabilitě, která je vydávána jednou ročně, ČNB prezentuje výsledky svých analýz finanční stability. Cílem je identifikovat rizika pro finanční stabilitu České republiky pro nejbližší období na základě předchozího i očekávaného vývoje reálné ekonomiky a finančního systému.

ČNB zároveň oznámila, že od října zpřísní pravidla pro poskytování hypoték. Banky už nebudou moci poskytovat hypotéky na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti. Maximální limit pro výši hypotéky bude od října 95 procent hodnoty zajištěné nemovitosti a od dubna 2017 pak 90 procent. Výrazně uvolněné standardy při poskytování hypoték jsou rizikem pro finanční stabilitu, uvádí ČNB.

Vyšší rizika u hypoték

„Kombinace mimořádně nízkých úrokových sazeb a snadné dostupnosti úvěrů na bydlení vytváří podmínky pro růst cen rezidenčních nemovitostí nad úrovně odpovídající vývoji fundamentálních faktorů,“ uvedla ČNB. Centrální banka sice vývoj na trhu nemovitostí a úvěrů na bydlení nehodnotí jako akutní přehřívání trhu, úvěrové standardy ovšem považuje za značně uvolněné a u některých institucí vidí vyšší rizika.

ČNB proto informovala, že bude usilovat v souladu s doporučeními EU o zákonné zakotvení pravomocí, aby mohla stanovovat rizikové parametry úvěrů na bydlení. Banky loni poskytly lidem rekordních téměř 102 tisíc hypoték za celkem 184,3 miliardy korun. V dubnu se průměrná úroková sazba hypoték dále propadla na dosavadní rekordní minimum 1,94 procenta.