České reálné mzdy od začátku krize klesly o více než 15 procent, uvádí OECD

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Zatímco nezaměstnanost je v dnešní době nižší, než v dobách před finanční krizí, velké světové ekonomiky se stále nedokázaly vyrovnat s výrazným poklesem HDP. Uvádí to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve své pravidelné zprávě o zaměstnanosti. Podle ní sice v Česku mzdy nerostou, zato ale Češi mají relativně velkou jistotu zaměstnaní.

Podle zprávy se z finanční krize dostaly nejlépe právě nejvyspělejší státy světa, průměr nezaměstnanosti zemí OECD nyní činí přibližně 6,2 procenta. Protože však došlo obecně k poklesu produktivity práce, hrubý domácí produkt většiny zemí ještě nepřekonal hodnotu před deseti lety. Společně se Slovinskem a Estonskem se v Česku produktivita práce zhoršila nejvíce.

Česká republika patří naopak mezi země, jejichž trh práce se z finanční krize vzpamatoval nejlépe, tento trend však platí i pro celou Visegrádskou čtyřku. S problémy se potýkají naopak státy jižní Evropy, zejména Řecko, Španělsko a Itálie. I přes nízkou nezaměstnanost se však v Česku od roku 2008 snížila reálná výše mezd, a to o více než o 15 procent.

Na druhou stranu se podle analýzy Česko řadí mezi země s relativně stabilním trhem práce, ve kterém za současných ekonomických podmínek nehrozí hromadné propouštění. Nadprůměrná je v Česku také kvalita pracovního prostředí, ze zemí bývalého východního bloku ve velké části ukazatelů vede hlavně Estonsko.

I přes nízký růst mezd zároveň OECD zařadilo Česko na druhou příčku zemí s nízkým podílem osob s malými příjmy. Za Českou republikou se nachází například Švýcarsko, Dánsko nebo Finsko. Podprůměrně si ale Česko vede při srovnání rovnosti příjmů mužů a žen, výdělky mezi pohlavími se liší přibližně o 45 procent.