Česko bude držet třídenní smutek, Havlův pohřeb bude ve Svatovítském chrámu

Václav Havel

Václav Havel Zdroj: CTK

Památku exprezidenta Václava Havla uctí Česko třídenním státním smutkem. Vláda rozhodla, že potrvá od středy do pátku. Na veřejných budovách budou vyvěšeny vlajky na půl žerdi. Státní pohřeb prvního českého prezidenta bude v pátek v poledne v chrámu sv. Víta na Pražském hradě. Vláda zároveň přijala návrh zvláštního zákona o zásluhách Václava Havla o svobodu a demokracii.

„Smuteční rozloučení s panem prezidentem Havlem vyvrcholí v pátek 23. prosince ve 12. hodin v katedrále svatého Víta,“ uvedl mluvčí Hradu Radim Ochvat. Kvůli přípravě pohřbu se dnes sešli Havlova manželka Dagmar a prezident Václav Klaus. Již ve středu by se podle zatím neoficiálních informací mohl konat smuteční průvod. Během něj má být převezena rakev s ostatky z centra Pražská křižovatka na Pražský hrad.

Pohřeb prvního českého prezidenta připravuje ve spolupráci s Havlovou rodinou Výbor pro vypravení státního pohřbu, jehož členy jsou nejvyšší ústavní činitelé - prezident Václav Klaus, předseda Senátu Milan Štěch, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a premiér Petr Nečas. Ten vyzval všechny občany, aby v pátek v poledne uctili Havlovu památku minutou ticha.

Rakev s ostatky zesnulého prvního polistopadového prezidenta je dnes a zítra vystavena v centru Pražská křižovatka v odsvěceném kostele svaté Anny. Odtud se ve středu přemístí do Vladislavského sálu Pražského hradu.

ostatky bývalého prezidenta Václava Havla byly vystaveny v Pražské křižovatce v pražské Zlaté uliciostatky bývalého prezidenta Václava Havla byly vystaveny v Pražské křižovatce v pražské Zlaté ulici | CTK/Zbynek Stanislav

Podle arcibiskupa Duky ji pak v pátek dopoledne vojáci přenesou do svatovítské katedrály, kde se odehraje od 12.hodiny rekviem. Duka České televizi řekl, že zádušní mši bude celebrovat on. Závěr pak odslouží Havlův přítel, biskup Václav Malý. Po státním pohřbu by se měl podle arcibiskupa na přání rodiny konat ještě obřad v krematoriu, uložení urny se uskuteční nejspíš po Vánocích.

V souvislosti s vyhlášením státního smutku vláda doporučila hejtmanům, primátorům, starostům měst a obcí a vedoucím ostatních orgánů veřejné správy zajistit vyhlášení státního smutku. Firmám a pořadatelům různých akcí doporučila, aby se vyvarovaly konání akcí, které by mohly narušit důstojný průběh státního smutku.

Pohřbu Václava Havla se zúčastní šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová a řada dalších světových státníků. Památku zesnulého posledního československého a prvního českého prezidenta uctí v pátek státním smutkem Slovensko. O jeho vyhlášení rozhodla vláda premiérky Ivety Radičové.

Havlovy zásluhy o svobodu a demokracii má vyzdvihnout speciální zákon

Vláda na mimořádném zasedání schválila návrh speciálního zákona, podle kterého se bývalý prezident Václav Havel zasloužil o svobodu a demokracii, sněmovna by ho měla schválit hned v prvním čtení.

„Vláda České republiky si je vědoma výjimečnosti osobnosti pana Václava Havla nejen jako prvního prezidenta České republiky, ale především jako morální autority a symbolu celospolečenských změn uskutečněných v listopadu 1989. Vláda navrhuje zařadit osobnost Václava Havla po bok významných prezidentů Československé republiky T. G. Masaryka a Edvarda Beneše,“ uvedl premiér Petr Nečas.

„Český národ a celá Evropa ztratila nejvýznamnějšího Čecha 20. století, a tudíž je dobře, že stát ho tímto zákonem uctí,“ řekl místopředseda vlády a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Vicepremiérka Karolína Peake (VV) požádala širokou veřejnost, aby se v den státního smutku vyvarovala „zbytečných okázalostí“.

Václav HavelVáclav Havel | CTK

První hlavou státu, jejíž zásluhy ocenil parlament zvláštním zákonem byl Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1930. Slova, že T. G. M. se zasloužil o stát, jsou vytesána do desky u vchodu do sněmovny.

V dubnu 2004 sněmovna přehlasovala Senát a přijala zákon o zásluhách prezidenta Edvarda Beneše o stát. Prezident Václav Klaus zákon sice nepopsal, ale ani nevetoval, a tak začal platit.

Zásluhy dalšího ze zakladatelů Československa Milana Rastislava Štefánika ocenil zákon z roku 1990. Ve vestibulu federálního parlamentu byla umístěna pamětní deska s nápisem „Milan Rastislav Štefánik, zasloužil se o vznik společného státu Čechů a Slováků“.

Havlova rakev bude tažena na stejné lafetě jako Masarykova

Rakev s ostatky bývalého prezidenta Václava Havla bude při středečním převozu do Vladislavského sálu Pražského hradu tažena koňmi na lafetě stejné houfnice jako ostatky prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka. Snahou organizátorů pohřbu je poslední rozloučení s někdejší hlavou státu co nejvíce přiblížit prvorepublikové tradici, sdělil zdroj obeznámený s přípravou smuteční akce.

Pochodu se zúčastní nosiči historických praporů z období legií z první světové války, první republiky a druhé světové války. V průvodu bude i 18 bojových praporů současných jednotek české armády, které vojákům udělil Havel v době, kdy vykonával funkci prezidenta.