Česko je vycházející hvězda akvizic, síla domácího kapitálu roste

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Peníze, koruny
Peníze, koruny
Peníze, koruny
4
Fotogalerie

Síla českých firem roste, provedly v roce 2016 celkem 159 akvizic v zahraničí.  

Trh s akvizicemi a fúzemi v regionu střední a východní Evropy (CCE) vzrostl v roce 2016 oproti roku 2015 meziročně o 62 procent a dosáhl 86,7 miliardy eur – vystoupal tak na nejvyšší hodnotu od roku 2013. Celkově se uskutečnilo 1985 transakcí s tím, že střední hodnota (medián) transakce narostla o dva miliony na 11,2 milionu eur. Vyplývá to ze zprávy „Emerging Europe M&A report 2016/2017“, která byla publikovaná společností CMS ve spolupráci s firmou EMIS.

 „Statistiky hovoří samy za sebe. Rok 2016 byl výjimečný z hlediska fúzí a akvizic v České republice. První vlaštovky v novém roce jsou extrémně pozitivní a očekáváme, že dojde k uzavření dalších významných obchodů,“ uvádí Helen Rodwellová, generální partner v CMS Praha.

Rusku a Polsku se podařilo udržet první, respektive druhé místo, ač v těchto zemích došlo k propadu transakcí. Vycházející hvězdy jsou podle CMS Česká republika a Rumunsko. Jednou z charakteristik těchto zemí je to, že investoři jsou sebevědomější, roste také počet obchodů s tím, že řada z nich není závislá na zahraničních investorech.

Mnoho domácích firem také dosáhlo takové velikosti, že mohou provádět akvizice v zahraničí. Příkladem je Rusko (575), Česká republika (159), Polsko (149) nebo Turecko (112). „Rok 2016 ve střední a východní Evropě byl také ve znamení růstu vlivu asijských investic, především z Číny, která má silný zájem o celý region, což může vést k dalším významným investicím v budoucnosti,“ uvádí Radivoje Petrikić, partner ze společnosti CMS.

Nejen Čína, ale také Spojené království, zdvojnásobily investice do regionu CEE. Nejaktivnější obory z hlediska akvizic byly nemovitosti a stavebnictví (celkem 357) v hodnotě 17,8 miliardy eur, které byly následované telekomunikacemi a IT. „V roce 2017 očekáváme více obchodů v bankovním sektoru,“ uvádí Stefan Stoyanov, ředitel pro akvizice ze společnosti EMIS, podle kterého je bankovní sektor střední a východní Evropy stabilnější než například na jihu Evropy.