Česko je ze zemí v regionu nejlépe připravené na změny, uvádí index

Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Bike Fun

Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek.
6
Fotogalerie

Česko je v regionu střední Evropy nejlépe připraveno na náhlé i přicházející změny. Ze 136 sledovaných zemí jsou na vedoucích místech Švýcarsko, Švédsko a Spojené arabské emiráty, Česko je na 25. příčce. Vyplývá to z Indexu připravenosti, který zveřejnila společnost KPMG. Index měří schopnost zemí reagovat na náhlé šoky i globální trendy, odhaluje politické a ekonomické příležitosti i rizika.

Česká republika si od posledního vydání indexu polepšila o tři místa. Mezi její silné stránky patří rozvinutá péče o zdraví obyvatelstva, ekonomická otevřenost a vyvážený ekonomický růst. Zlepšení by bylo možné v potravinové a energetické bezpečnosti, v oblasti demografického vývoje a udržitelného podnikání.

"ČR je malá otevřená ekonomika v srdci Evropy a vyvážený ekonomický růst k nám stále táhne investory, i když v podnikatelském pilíři indexu se hodnocení zhoršilo. Vliv na to může mít i stále nízká přidaná hodnota průmyslové produkce," komentoval výsledky partner KPMG ČR Karel Růžička. Demografický vývoj s ohledem na stárnutí české populace je podle něj problémem především z hlediska dalšího financování průběžného důchodové systému vyžadujícího reformu.

Význam přístupu k připravenosti na změnu je možné ilustrovat na globálních trendech, kterým jsou země vystaveny. Příkladem jsou zvýšená migrace nebo stárnutí populace. "Demografická změna vyvolaná stárnutím populace je definujícím trendem 21. století. Pokud na ni země nebudou reagovat včas, vystavují se rizikům, které s ní přicházejí. Je nutné přizpůsobit služby, důchodový systém, péči o zdraví a další nezbytnosti," uvedl Růžička.

Dobrý příklad v tomto směru poskytuje Japonsko. Díky dlouhodobým investicím do zdravotní péče a důchodového systému se zde lidé dožívají velmi vysokého věku. Do budoucna však bude třeba nastartovat ekonomický růst, vytvořit pracovní místa pro starší občany nebo zlepšit možnosti mladých rodin, aby byl celý systém udržitelný.

Struktura indexu staví na třech pilířích hodnotících schopnosti firem, vlády, lidí a občanské společnosti. V každém pilíři je dále hodnoceno několik podkategorií. Index odráží schopnost dané země zvládnout přicházející změny i náhlé šoky. Vychází z rozsáhlého průzkumu KPMG a Oxford Economics, analýzy primárních zdrojů, odpovědí 1372 expertů a zdrojů organizací zahrnující Světové ekonomické fórum, Světovou banku, Mezinárodní měnový fond, Spojené národy a další.