Česko může přijít kvůli zmatkům ve vodárenství o miliardy

ÚČOV

ÚČOV Zdroj: Martin Pinkas

Ani po více než půl roce není stále jasné, jakou podobu bude mít v České republice regulace vodního hospodářství. Zřízením centrálního regulátora přitom Evropská unie podmínila udělení dotací až ve výši 20 miliard korun pro programové období 2014 až 2020. Řada projektů se přitom musí začít chystat již v letošním roce. Ministerstva prozatím zřídila koordinační skupinu náměstků.

Evropské komise České republice vytýká, že je zde regulace vodárenství nedostatečná a zmatená. V současnosti se o ni starají čtyři ministerstva. EK nutnost zřídit jednotného regulátora sdělila Česku loni v červnu. Na to, zda by měl být zřízen v zemi regulátor, nepanuje ale mezi úřady jednotný názor.

Ministerstvo zemědělství, financí a vodohospodáři zřízení centrálního regulátora podle vrchního ředitele vodního hospodářství ministerstva zemědělství Pavla Punčocháře nedoporučují, jde podle nich o nadbytečný úřad. Uvedl to dnes na konferenci Financování vodárenské infrastruktury.

Poradce ministerstva životního prostředí Tim Young ze společnosti Grant Thornton Advisory i nadále zřízení regulátora hájí. Ministerstvo životního prostředí pak navrhlo situaci řešit přesunem kompetencí v oblasti kontroly cen vody z municipalit na Energetický regulační úřad.

Proti zřízení regulátora jsou vodohospodáři. „Pokud podlehneme tlaku EK a zavedeme novou regulační instituci, musíme se připravit na armádu úředníků a poradců,“ uvedl již dříve předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (Sovak ČR) František Barák.

Nejasné je ale také stanovisko Evropské komise. Česká republika má za sebou dvě jednání s EK u kulatého stolu, kde se představitelé DG Regio se zástupci ministerstev zemědělství, financí a vodohospodářů snažili sladit představy. Během druhého jednání podle Punčocháře zástupce EK Christos Gogos připustil možnost „pouhé“ koordinace vodního hospodářství s cílem zprůhlednit regulační přístup.

Forma regulace vodního hospodářství v Evropské unii
Regulační úřad Vládní orgány
Velká Británie Německo
Portugalsko Rakousko
Dánsko Francie
Nové členské státy Španělsko
Slovensko Irsko
Rumunsko Belgie
Bulharsko Nizozemsko
Estonsko Lucembursko
Lotyšsko Švédsko
Litva Norsko
Nové členské státy
Polsko
Maďarsko
Slovinsko
Česká republika

Zavedení koordinátora považoval za vhodný a dostatečný přístup bez zřízení speciální instituce, podotkl Punčochář. „Následně však upravil záznam jednání do původního záměru EK regulátora založit,“ uvedl Punčochář. Postup zástupce EK je pro něj nepochopitelný, změnu názoru lze podle něj lze doložit záznamem z jednání.

V současnosti podle Punčocháře začala fungovat expertní skupina náměstků ministerstva pro místní rozvoj, ministerstev financí, zemědělství a životního prostředí, za sebou má dvě sezení. Žádné jasné závěry ale prozatím nejsou k dispozici.

V České republice působí pět tisíc vlastníků a dva tisíce provozovatelů vodovodů a kanalizací. Největších 25 vlastníků ovládá přibližně 57 procent trhu a 25 největších provozovatelů dodává zhruba 79 procent pitné vody.

:

České vodárenství: novoroční pohádka o regulaci

Komise chce nezávislou regulaci