Česko posílí mise i přes odpor komunistů

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Předseda KSČM Vojtěch Filip Zdroj: Michael Tomeš, E15

Kabinet Andreje Babiše v demisi se při schválení návrhu na vyslání vojáků do zahraničí musel opřít o pravicovou opozici.

Další překážka ke vzniku vlády ANO a ČSSD tolerované komunisty je překonaná. Kabinet Andreje Babiše v demisi protlačil sněmovnou s pomocí ODS, lidovců, TOP 09 a STAN plán na posílení české vojenské účasti v zahraničí. Prošlo i nasazení pěti stíhaček Gripen v příštím roce v Pobaltí, které přitom kritizovala KSČM a spojuje s tím svou důvěru novému kabinetu.

„Všechny operace, v nichž jsme nebo budeme zapojeni, mají jasný právní základ,“ řekl šéf diplomacie Martin Stropnický (ANO) s tím, že Česko bude moci potvrdit spojencům své závazky.

Komunisté tvrdili, že pokud vláda rozšíří právě misi v Litvě, Lotyšsku a Estonsku, jejich podporu nezíská. „Návrh prosadila první Babišova vláda, které jsme důvěru nedali. U druhé trváme na tom, že musí podporovat jen operace pod hlavičkou Rady bezpečnosti OSN,“ uvedl po hlasování šéf strany Vojtěch Filip. O dalším návrhu na vyslání jednotek se bude rozhodovat až za dva roky.

Předseda občanskodemokratických poslanců Zbyněk Stanjura se pozastavil nad tím, že bez podpory pravicové opozice by se kabinet neobešel. „Hlasovací mašina ANO, SPD a KSČM hlasuje, když se rozdělují posty ve sněmovně. Ale při hlasování o misích naprosto selhala,“ podotkl.

Stanjura dodal, že kdyby se měla současná vláda opírat o hlasy možné budoucí koalice ANO a ČSSD, chybělo by jí 17 hlasů. Filipova partaj pro vyslání vojáků ruce nezvedla stejně jako poslanci SPD.

Česko ještě letos vyšle až 275 vojáků navíc do Iráku, Afghánistánu a Mali. Příští dva roky by se armáda měla podílet na stejných misích jako nyní.

Ve druhé půlce příštího roku by pak měli vojáci střežit vzdušný prostor nad Pobaltím, a to v počtu do 95 osob. Posílené zahraniční operace vyjdou ministerstvo obrany odhadem na 2,1 až 2,4 miliardy korun za rok.