Česko si vymohlo první přesun části peněz z EU

České republice se podařilo přesunout část peněz určených na čerpání ze strukturálních fondů Evropské unie. Změna, která je – s ohledem na předem dohodnutý scénář získávání eurodotací a neochotu Evropské komise na původním nastavení cokoli měnit – považována za téměř nemožnou, se týká domácího operačního programu Technická pomoc. Z něj půjde od příštího roku 800 milionů korun na rozvoj vzdělávání v regionech a 600 milionů na úvěrové mechanismy pro bydlení.

„K požadavku přesunout peníze jsme přistoupili na základě vyhodnocení efektivnosti programu Technická pomoc v polovině programového období. Cílů tohoto programu můžeme dosáhnout i s menším objemem prostředků, proto jsme navrhli podpořit čerpání v regionech a inovativní ověření nástrojů finančního inženýrství na centrální úrovni,“ uvedl první náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. „Posílení financí do oblasti vzdělávání ve vazbě na potřeby trhu práce nepochybně přispěje k růstu konkurenceschopnosti regionů. Nastavení úvěrových mechanismů pro oblast bydlení zase umožní vytvoření pilotních projektů a přípravu na jejich širší využití v budoucnosti,“ doplnil Braun.

Operační program Technická pomoc je určen k podpoře jednotného přístupu pro zajištění aktivit efektivního řízení, kontroly, sledování a vyhodnocování realizace Národního strategického referenčního rámce. Vyčleněno na něj bylo 291,5 milionu eur (7,433 miliardy korun). Ministerstvo pro místní rozvoj, které je národním koordinátorem procesu čerpání a řídícím orgánem programu Technická pomoc, snížilo jeho kapacitu na 229, 2 milionu eur (5,683 miliardy korun).

Převádění peněz z jednoho operačního programu do jiného se děje v EU velmi zřídka, jde o velmi náročný administrativní proces. Žádost o změnu rozdělení prostředků je nutné předložit ke schválení Evropské komisi a podložit ji silnými argumenty a analýzami. „Jsem přesvědčen, že přesun prostředků do oblasti vzdělávání v regionech a do oblasti bydlení bylo správné strategické rozhodnutí. Podařilo se nám provést historicky vůbec první převod prostředků mezi operačními programy v České republice,“ řekl náměstek Braun.

Zájem je, vázne certifikace

Tuzemsko může dosáhnout do konce roku 2015 na 26,7 miliardy eur, což je asi 767,3 miliardy korun. Ke 3. listopadu 2011 bylo v rámci politiky hospodářské a sociální soudržnosti podáno na českém území 71 973 žádostí o podporu v hodnotě 1 129,2 miliardy korun (147,2 procenta alokace na léta 2007 až 2013). Proplacené prostředky na účty příjemců dosahují 280,6 miliardy korun (36,6 procenta). Certifikované výdaje předložené Evropské komisi činí 114,3 miliardy korun (14,9 procenta).