Česko vytváří tým, který ochrání Galileo

Galileo

Galileo

Speciálně upravené místnosti s bezpečnostními fóliemi na venkovních sklech. Optické kabely, které neumožňují elektromagnetické záření, a tudíž nežádoucí odposlech důvěrných dat. To jsou některé z úprav, jež čekají bývalou budovu České konsolidační banky v Praze 7.

V tomto objektu bude od léta 2012 sídlit administrativní část evropského družicového navigačního systému (GSA) Galileo: konkrétně asi padesátičlenný tým zahraničních a zřejmě také českých specialistů, kteří budou na nákladný a prestižní projekt Evropské unie dohlížet.

Soubor všech opatření, která je zapotřebí provést, má Česká republika v ruce už několik týdnů – do Prahy dorazil v podobě tří dokumentů. Jejich autory jsou odborníci z GSA, nadnárodní technologickoservisní společnosti Logica a českého Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

Hostitelská země nyní vytvoří speciální projekční skupinu, která úkoly posoudí a začne je plnit. „Budou v ní představitelé ministerstva financí, dopravy a NBÚ,“ vypočítává vládní zmocněnec pro Galileo Karel Dobeš, jenž se bude na přípravách rovněž podílet. Snahou je, aby Národní bezpečnostní úřad udělil objektu v březnu příštího roku příslušný certifikát a povolil nastěhování zaměstnanců a techniky.

Podklady, které přišly do Česka z bruselského ústředí GSA, jsou rozděleny na všeobecné požadavky, na realizační návrhy a dílčí požadavky včetně doporučení. „Doba se změnila. V roce 2006, kdy začala česká vláda o sídlo GSA usilovat, se mluvilo o jiných opatřeních proti terorismu než dnes. Tenkrát se počítalo s umístěním jednoho bezpečnostního a monitorovacího střediska v budově GSA. Na základě bezpečnostních požadavků se středisko nakonec rozdvojilo: jedno bude stát ve Francii, druhé v Anglii. K opatřením proti terorismu je teď nutné přidat ještě speciální technické úpravy,“ vysvětluje zmocněnec Dobeš. Jakmile bude znám rozsah nezbytných kroků, dojde na finanční odhad. O výdaje se podělí Evropská komise a česká strana.

Dalším krokem, který s přemístěním správní části Galilea z Bruselu do Prahy bezprostředně souvisí, je vyhotovení hostitelské smlouvy. Půjde v ní o právní ukotvení postavení úřadu GSA a jeho zaměstnanců ve službách unijní satelitní navigace v Česku včetně jejich ochrany a imunity. Tuto smlouvu, na které pracují pod vedením ministerstva zahraničních věcí všechny zainteresované rezorty, musí schválit parlament a podepsat prezident.

Podepsána musí být rovněž nájemní smlouva mezi ministerstvem financí a GSA. Její součástí je ustanovení, že agentura bude prvních pět let platit symbolické nájemné jedno euro a všechny náklady spojené s jejím provozem.

O výhře Prahy nad dalšími kandidáty v kauze administrativní části navigace EU rozhodla loni v prosinci jednomyslně Rada ministrů dopravy členských států. Česko usilovalo o tuto poctu téměř pět let.