Čeští dlužníci jsou po Němcích nejlépe splácející v Evropě

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Věděli jste, že když na vás bude uvalena exekuce, může exekutor i bez vašeho souhlasu exekuci řešit srážkami z vaší mzdy?
Jakub ručil svému bratrovi, nyní je sám v exekuci
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Podíl českých domácností, které měly v roce 2016 závazky z prodlení, činil 4,4 procenta, v celé Evropské unii se přitom prodlení týkalo v průměru více než desetiny domácností. Čeští dlužníci tak patří k nejlépe splácejícím v Evropě hned po Němcích, vyplývá z dat Eurostatu.

Úspěšnost Čechů splácet dluhy ukazují dokazují i data společnosti InsolCentrum. Oddlužení lidé v Česku během posledních deseti let splatili v průměru 56 procent svého dluhu. Návrh na insolvenci přitom podalo v Česku od roku 2008 až 2017 podle InsolCentra přibližně 200 tisíc lidí. Schválena byla u tří čtvrtin z nich a celkem 35 tisíc lidí se v tomto období svých dluhů už zcela zbavilo.

Vysoká úspěšnost oddlužení podle viceprezidentky Hospodářské komory ČR Ireny Bartoňové Pálkové souvisí s dobrou ekonomickou kondicí. „Skutečnost, že čtvrtina dlužníků uhradila všechny své závazky, svědčí o dobře nastavených současných parametrech pro oddlužení a změkčení insolvenčního zákona není nutné,“ doplňuje Bartoňová Pálková.

S takovými závěry ale nesouhlasí advokát Petr Němec. „Problém je, že číslo se týká jen těch, kteří dosáhli na insolvenci. Do insolvenčního řízení se ale dostane jen ten, kdo je schopný splatit třicet procent dluhu, zbytek na ni nedosáhne,“ říká. A právě těm by mělo pomoci změkčení insolvenčního zákona. „Zákon by měl navíc myslet i na to, že hospodářský růst zase jednou skončí,“ dodal. 

Podle Bartoňové Pálkové se ovšem současná úvaha o změkčení insolvenčního řízení vede na základě aktualizované mapy exekucí, která nadhodnocuje počet dlužníků.

Nepřesnosti v počtech dlužníků připouští i advokát Němec. Podle něho je ale počet naopak podhodnocený.

Mapa exekucí zahrnuje lidi, co jsou nejen v exekuci, ale i v insolvenčním řízení. Na druhou stranu obsahuje jen exekuce, které jsou vedené pouze soukromými soudními exekutory, a chybí zde dlužníci, kteří jsou v exekuci správní, tedy té, kterou vedou úřady nebo například zdravotní pojišťovny,“ okomentoval advokát Petr Němec. Podle něho by tak počet dlužníků mohl být naopak vyšší, než uvádí mapa.