Čeští Piráti posilují v unii, mohou ovlivnit volbu frakce

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš Zdroj: Michael Tomeš

Ivan Bartoš a Zdeněk Hřib
Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Piráti
4
Fotogalerie

Pirátské strany napříč Evropou podepsaly společný program do květnových voleb do Evropského parlamentu. Velké slovo by nyní měli mít čeští Piráti, kteří budou zřejmě moci výrazně ovlivnit i volbu frakce, do které pirátští europoslanci v případě úspěchu zasednou. 

Tuto roli by měli dostat proto, že jsou nyní mezi evropskými pirátskými stranami nejúspěšnější – mají dvaadvacet poslanců a post primátora hlavního města.

„Předpokládá se, že Česká pirátská strana bude ze všech pirátských stran, které kandidují do europarlamentu, nejsilnější. Takže to naše slovo bude velké,“ uvedl lídr kandidátky českých Pirátů pro eurovolby Marcel Kolaja.

V Evropském parlamentu je v současnosti jen jedna pirátská europoslankyně Julia Reda z Německa. Očekává se však posílení pirátských hlasů, a to právě kvůli popularitě českých zástupců. Jsem přesvědčena, že hlas Pirátů v Evropě bude po květnových volbách silnější,“ uvedla europoslankyně Reda.

„Vidím to u nás minimálně na pět mandátů. Očekáváme, že v Německu se podaří obhájit alespoň ten jeden mandát. Potom máme želízka v ohni ve Slovinsku a Lucembursku,“ míní Kolaja. Již dříve čeští Piráti ohlásili ambici evropské volby v Česku vyhrát a dosáhnout dvaceti procent.

Po volbách bude záležet na tom, do jaké frakce Piráti usednou. V současnosti tvoří největší frakce Evropská lidová strana (EPP) a Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů (S&D), které mají v společně 412 ze 751 křesel. Piráti ale budou podle Kolaji volit mezi menšími liberálnějšími frakcemi, jako jsou ALDE nebo Zelení. Europoslankyně Reda je momentálně ve frakci Zelených.

Pokud budou mít čeští Piráti při volbě frakce hlavní slovo, může přitom sehrát roli i situace na domácí scéně. Ve frakci ALDE je totiž v současnosti vládní hnutí ANO, se kterým si Piráti nedokážou podle Kolaji představit spolupráci. „Nechápu, jak hnutí ANO může existovat v ALDE, když je to liberální frakce a ANO mi nepřijde jako liberální politická strana,“ řekl.

Evropští lidovci a socialisté, které za Česko zastupují KDU-ČSL, TOP 09, STAN a ČSSD, mohou po květnových volbách ztratit většinu. V europarlamentu se tak mohou vytvořit nové koalice. To by podle zahraničních pozorovatelů mohlo posílit například ALDE nebo Zelené. Poslední průzkumy navíc předvídají posilování euroskeptických stran, které mohou získat až třetinu křesel. K nim se řadí například hnutí SPD, které chce do stejné frakce jako francouzská Národní fronta Marine Le Penové nebo populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

„Udavači v Bruselu? Babiš střet zájmů asi má,“ tvrdí lídr Pirátů. Sliby Zemana mu vadí. Více zde >>>

Kde jsou Piráti zastoupení?

Česká republika: 22 poslanců, primátor hlavního města

Island: 6 poslanců

Lucembursko: 2 poslanci

Německo: 1 europoslankyně

Jako první byla založena Pirátská strana ve Švédsku v roce 2006 a impulsem pro tehdejší zakladatele byla nedostatečná debata o změně autorského zákona. Následovaly další evropské země i Spojené státy, kde vznikly další pirátské strany. Ze začátku politicky nejvíce bodovali švédští Piráti, kteří získali dva europoslance, úspěch na domácí scéně zažili i jejich kolegové na Islandu.

Nyní je nejúspěšnější Česká pirátská strana, která je třetí nejsilnější stranou v české Poslanecké sněmovně a po loňských komunálních volbách má i primátora hlavního města Prahy.

Národní pirátské strany se sdružují v několika nadnárodních strukturách, například v Evropské pirátské straně. Předsedkyní evropské strany je od loňska dvojka české pirátské kandidátky Markéta Gregorová, místopředseda je pirátský poslanec Mikuláš Peksa.