Chtějte zvýšení platu o pět procent, vyzval odboráře Středula

Josef Středula na odborářském mítinku

Josef Středula na odborářském mítinku Zdroj: CTK

eskomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) doporučila svým členům, aby vyjednávali v podnicích pro příští rok o zvýšení mezd o pět až 5,5 procenta. Na dnešním manifestačním mítinku stovek odborářů v Praze to oznámil předseda ČMKOS Josef Středula. Konfederace považuje růst mezd za klíčový kvůli zaostávání tuzemských příjmů za ostatními zeměmi Evropské unie. Zdroje podle konfederace zaměstnavatelé mají. V některých podnicích by si podle Středuly mohli zaměstnanci říct i o deset procent.

„Řekněme si o růst mezd, řekněme si o něj sebevědomě,“ řekl Středula před stovkami odborářů, které ČMKOS pozvala na mítink pod heslem Konec levné práce. Návrh podle něj „není přestřelený“, naopak odpovídá aktuální situaci českého hospodářství. Zaměstnavatelé podle něj na zvýšení mezd mají, problém vidí v neustálém odtoku zisků z Česka a v nízkých mzdách, díky které mohou zahraniční zaměstnavatelé české zaměstnance zneužívat.

Průměrná mzda v Česku stoupla podle Českého statistického úřadu ve druhém čtvrtletí meziročně o 3,9 procenta na 27 297 korun. Reálně, po odečtení inflace, vzrostla o 3,7 procenta, nejvýrazněji za posledních devět let. Stále ale platí, že většina lidí na průměr nedosáhne.

Odbory požadují také zvýšení minimální mzdy na 11 500 korun od 1. ledna z nynějších 9900 korun. Vláda hovoří o 11 tisících korun. Zaměstnavatelé už dřív uvedli, že jako reálné vidí přidání o 600 či 700 korun. O růstu minimální mzdy rozhoduje vláda.

V koaliční dohodě se zavázala, že bude nejnižší výdělek zvyšovat po projednání v tripartitě a přibližovat ho ke 40 procentům průměrné mzdy. Ta dosahovala letos ve druhém čtvrtletí 27 297 korun. Dvěma pětinám tak nyní odpovídá zhruba 10 919 korun. V prvním kvartále činil průměrný výdělek 26 480 korun, z toho 40 procent je 10 592 korun.

ČMKOS je největší odborová centrála, která sdružuje 29 profesních odborových svazů s 300 tisíci členy. Loni do oborů vstoupilo podle Středuly víc než 13 tisíc zaměstnanců a vzniklo 105 nových organizací. V ČR platí, že to, co dohodnou odbory v kolektivní smlouvě, se vztahuje na všechny zaměstnance.

HK: Růst mezd o tři až pět procent by mohli zaměstnavatelé zvládnout
Hospodářská komora považuje za zbytečné dělat mítinky a nátlakové akce kvůli růstu mezd. Komora nezpochybňuje, že v době, kdy se zaměstnavatelům daří, by měli mzdy zvyšovat. Růst mezd o tři až pět procent je tempo, které by zaměstnavatelé mohli zvládnout. Komora tak dnes reagovala na akci Českomoravské konfederace odborových svazů. Svaz průmyslu a dopravy návrh odborů odmítl.

„Nerozumím tomu, proč se odboráři vlamují do otevřených dveří. Podnikatelé mzdy zvyšují,“ uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý. „Jde o záležitost managementu podniků, jejich vlastníků a odborovou organizací. Nemůžeme akceptovat paušální požadavek bez ohledu na hospodářské výsledky a perspektivy jednotlivých firem a situaci na trhu práce. V řadě firem se mzdy již výrazně zvyšují,“ doplnil prezident svazu Jaroslav Hanák.

Pokud by si česká ekonomika měla udržet současnou konkurenceschopnost, kdy by vývoj mezd reflektoval růst ekonomiky a zaměstnanosti, bylo by podle ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka vhodné, aby mzdy v příštím roce vzrostly v průměru o čtyři procenta. Jsou firmy, které si mohou dovolit více, ale jsou také firmy, pro které by i čtyři procenta navíc na mzdách mohl být problém, upozornil Marek.

Průměrná mzda v ČR stoupla ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 1019 korun, tedy o 3,9 procenta, na 27 297 koruny. Za celé pololetí činila průměrná mzda 26 898 korun, což je o 4,2 procenta více než loni. Letošní růst reálné výše mzdy za pololetí i druhé čtvrtletí je nejvýraznější za posledních devět let.