CNBC: Česko se může stát Švýcarskem východní Evropy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Česká republika se podle americké televizní stanice CNBC stává uchazečem o titul "Švýcarsko východní Evropy". Alespoň pro investory, kteří hledají nové bezpečné přístavy poté, co právě Švýcarsko kvůli jejich zájmu stanovilo strop pro posilování franku. Česká republika, která má silnou ekonomiku a stabilní měnu, by je mohla nahradit. Čeští analytici srovnání Česka se Švýcarskem považují za nadsazené, i když nezpochybňují značnou nezávislost koruny na výkyvech na trzích.

„Ekonomický růst v České republice předčí růst mnoha zemí Evropské unie a poměr jejího dluhu vůči hrubému domácímu produktu je jenom 38 procent. A mezinárodní ratingové agentury si zlepšení všimly ve svých výhledech. Na začátku října zemi agentura Standard and Poor's zvýšila hodnocení o dva stupně na AA-, takže je nyní nad několika zeměmi eurozóny včetně Itálie,“ uvedla stanice zaměřená na ekonomické zpravodajství na své webové stránce.

Citovala přitom názor analytika Simona Quijana-Evanse ze společnosti ING, podle něhož je Česko spíše bezpečným přístavem, což odráží nižší úroková sazba centrální banky než u ECB a relativně robustní měna. ČNB minulý týden nechala dvoutýdenní repo sazbu rekordně nízko na 0,75 procenta. Na rozdíl od minulosti přitom naznačila, že je ochotná uvažovat i o dalším snižování. „Už si neumíme představit jen to, že úrokové sazby musí jít pouze nahoru,“ řekl guvernér Miroslav Singer.

CNBC připomněla, že Česká republika si na rozdíl od jiných zemí střední a východní Evropy nemusí dělat starosti s růstem cen. Inflace tu v srpnu klesla na 1,7 procenta, a byla tak pod dvouprocentním inflačním cílem. „Je to Švýcarsko východní Evropy, zvláště po opatřeních švýcarské centrální banky,“ podotkl Gyula Toth z banky UniCredit.

Zatím se koruna s frankem srovnávat nemůže

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl podotkl, že se zatím česká koruna srovnávat se švýcarským frankem nemůže. Přesto upozornil, že se jí v posledních letech dařilo přes různé bouře na finančních trzích minimálně udržovat kurz bez větších výkyvů. Rozdíl franku a koruny vysvětluje grafem, který měří citlivost různých měn na volatilitu amerických akcií (zjednodušeně na míru neklidu na trzích), která při krizích roste. Data jsou z období 2007 až 2011.

Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg

Záporná korelace znamená, že měna většinou posiluje, když na světovém finančním trhu roste nejistota. Tady právě vévodí frank, ke kterému se investoři v období nejistot obracejí.

Korelace kolem nuly signalizuje nezávislost kurzu na rostoucí nebo klesající nejistotě. Právě česká koruna se pohybuje v tomto pásmu. To znamená, že si udržuje stabilitu nezávisle na výkyvech trhů.

Čím blíže je pak korelace jedničce, tím více nejistota na finančních trzích kurz měny ovlivňuje.

„Koruna není švýcarský frank. Ten je brán podle grafu jako jakási super jistota. Ale je to držák! V období 2007 až srpen 2011 byly její týdenní pohyby takřka neutrální/nezávislé vůči tomu, co všechno se na finančních trzích dělo…“ shrnuje Michl.

Analitik Patrie David Marek doplnil, že přes určitou stabilitu je korelace českých akcií a kurzu koruny s globální averzí k riziku stále na rozdíl od švýcarského franku pozitivní. „Pokud došlo k silnému zvýšení nejistoty a rozkolísání akciových a komoditních trhů, švýcarský frank posiloval, zatímco koruna podobně jako polský zlotý či maďarský forint v takové situaci ztrácí,“ uvedl Marek.

Jan Bureš z Ery Poštovní spořitelny pak dodává, že český finanční trh je malý a zahraniční investoři zde nemají dostatek aktiv, do kterých by mohli převádět své úspory. Česko podle něj může hrát roli bezpečné kotvy pouze v omezeném regionálním měřítku. „Všechny středoevropské měny ale i nadále ve chvílích vyšší averze k riziku budou oslabovat vůči dolaru, euru, i franku,“ uzavírá svůj pohled Bureš.

Zájem investorů o korunu by nemusel být přínosný

CNBC nicméně podotýká, že na obzoru mohou být temné mraky, protože ekonomika Německa, jejího hlavního obchodního partnera, se začíná zadrhávat. „Máme za to, že v následujících čtvrtletích bude růst HDP mírný kvůli očekávanému dalšímu zpomalení vývozu,“ podotkl analytik Vojtěch Benda z ING.

Pro Česko by navíc nemuselo být příznivé ani to, kdyby je investoři skutečně začali považovat za Švýcarsko východní Evropy. Znamenalo by to posilování koruny, které by mnoha podnikům, které vyvážejí, zkomplikovalo situaci. Česká republika by pak možná - stejně jako Švýcarsko - musela problémy vyvolané prudkým posilováním měny řešit.