Co přinese brexit? Firmy čekají až desetinový nárůst nákladů

Brexit, ilustrační foto

Brexit, ilustrační foto Zdroj: ČTK/EPA/Reu

Až deset procent nárůst nákladů kvůli změnám celních pravidel, zpoždění zboží při průchodu přes celnice a nárůstu některých cel a daní mohou očekávat firmy spolupracující s britským trhem. Obecně se ale společnosti odchodu Velké Británie z Evropské unie nebojí. V rámci sítě Expense Reduction Analysts proběhla anketa mezi evropskými a britskými společnostmi s cílem zjistit, co znamená „brexit“ pro jejich podnikání. 

Pro české firmy je trh Velké Británie relativně důležitý, není však podobně strategický jako například německý trh. Přesto zaujímá podle velikosti exportu důležitou pozici a české firmy musí do budoucna počítat se změnami, které mohou nastat podle tří možných scénářů.

Nejhorším (nejen pro český trh) je takový scénář, že se Spojené Království stane třetí zemí mimo Evropskou unii, pro kterou budou platit podmínky FTA (Free Trade Agreement). Tento scénář bude pro Česko znamenat, že jako člen EU ztratí všechny výhody volného obchodu v rámci EU a bude muset přeshraniční obchody do Británie řídit stejně jako třeba při obchodování s Bangladéšem

Dalšími možnostmi je setrvání Velké Británie a Unie v modelu preferovaných obchodních podmínek, nebo vybrání podmínek z obou zmíněných modelů, které by byly nejvýhodnější pro obě strany.

V konečném důsledku to znamená, že pro export do Velké Británie budou platit pravděpodobně nová pravidla například pro nakládání s daní z přidané hodnoty a nejspíše se přidají i ochranářské daně. Pro přesun zboží již také nebude platit bezprocesní režim jako je v rámci bezcelní zóny v EU a bude podléhat všem celním pravidlům, regulacím a kontrole.

Den formálního odchodu ostrovního státu z EU je naplánován na 29. březen roku 2019. Dalšími důležitými daty jsou pak britské parlamentní volby 8. června a parlamentní volby v Německu 24. září. Oba tyto milníky, konající se v letošním roce mohou způsobit rychlost vyjednávání mezi Evropskou unií a Velkou Británií.

Anketa BrexitAnketa Brexit|expensreduction.com

Europoslanec Niedermayer o Brexitu:

Video placeholde

Europoslanec Niedermayer o Brexitu: Británie má v ruce slabší karty • Tomáš Polák