ČSSD jde do referenda výrazně rozdělená

Šéf ČSSD Jan Hamáček

Šéf ČSSD Jan Hamáček Zdroj: ČTK

Část krajských buněk je k dojednaným koaličním dohodám s ANO skeptická, jiné je vidí jako příležitost prosazovat svůj program.

Z necelých 18 tisíc členů ČSSD je třetina proti vstupu do vlády s ANO, stejně tolik jich je pro a zbytek váhá. Zhruba taková je podle stranických špiček situace před referendem, které rozhodne o tom, zda socialisté znovu usednou ve Strakově akademii, nebo budou v opozici. Hlasování začne dnes a skončí 14. června.

Proti by se měla vyslovit převážná část sociálních demokratů z Ústecka. „Je velká skepse k tomu, co se vyjednalo. Pokud jsou dohodnuté podmínky maximum možného, tak nám nedávají důstojnou roli v novém vládním projektu,“ řekl šéf buňky Miroslav Andrt.

Podle ústeckého poslance Jaroslava Foldyny, který je místopředsedou ČSSD, se výhrady týkají hlavně toho, že v programovém prohlášení kabinetu chybí podpora strukturálně postižených regionů. Předseda strany Jan Hamáček ale míní, že nebude problém tento bod do dokumentu doplnit, pokud se kvůli KSČM, která žádá omezení zahraničních misí, otevře.

Koho socialisté navrhují na ministry

Vnitro: Jan Hamáček. „Shodli jsme se na tom, že v čele rezortu by měl stát předseda strany,“ řekl po jednání předsednictva ČSSD.

Zahraničí: Miroslav Poche. Proti europoslanci ale vystupuje prezident Miloš Zeman, protože Poche v boji o Hrad podpořil Jiřího Drahoše.

Práce: Petr Krčál. Měl být ministrem už v roce 2014, vzdal se však nominace. Byl náměstkem exministryně Michaely Marksové.

Zemědělství: Miroslav Toman. Dlouholetý šéf Agrární a Potravinářské komory vedl rezort již v Rusnokově vládě.

Kultura: Antonín Staněk. Poslanec a olomoucký primátor.

Podobná nálada jako v ústeckém regionu je na Plzeňsku, v Moravskoslezském kraji a na Zlínsku. Z nich pocházejí poslanci Milan Chovanec, Lubomír Zaorálek a Alena Gajdůšková, kteří jsou odpůrci spolupráce s uskupením Andreje Babiše. Naopak Hamáčkova středočeská organizace je pro. „Dojednaná dohoda je možnost mít stabilní a funkční vládu a pro ČSSD jednoznačnou příležitostí plnit náš program,“ píše se ve víkendovém usnesení z krajského sněmu, na němž byl zvolen nový šéf této buňky Robin Povšík.

Také šéf socialistů na Vysočině Petr Krčál, který je kandidátem na ministra práce, věří, že organizace vstup do vlády podpoří. Navíc si myslí, že ani všichni ústečtí straníci nebudou proti.

Otázka je, jak se rozhodne vlivná pražská organizace, za niž má být ve vládě ministrem zahraničí Miroslav Poche. Prezident Zeman je proti jeho nominaci, přestože do složení kabinetu nemá podle ústavy zasahovat. Vedení ČSSD se za Pocheho, který půjde Zemana na Hrad přesvědčovat, postavilo. Mezi buňky, které jsou nejednotné, patří královéhradecká nebo pardubická.