ČSSD: Policie by měla aktivně šetřit i Promopro, IZIP a Opencard

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Představitelé ČSSD naznačili, že policie při vyšetřování korupce neměří stejným metrem zástupcům opozice a vládní koalice. Podle místopředsedy ČSSD Jeronýma Tejce policie vyslala signál, že ti, kteří kradou nebo korumpují, půjdou za mříže, pokud jsou součástí opozice. Poslanec Jan Hamáček ze stejné strany míní, že z vyšetřování Rathovy kauzy to vypadá, jako by v Česku existovaly dvě policie - jedna úspěšně šetří Rathovu korupci a druhá není schopna vyřešit kauzy vládních politiků.

Tejc v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi podotkl, že na základě informací, které dostal jako člen mandátového výboru, může téměř s určitostí vyloučit, že by případ bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha byl zinscenovaný. „Myslím, že ta kauza je účelová i neúčelová současně,“ uvedl ale.

Rath, zvolený do sněmovny za ČSSD a její výrazný poslanec, byl obviněn z přijetí sedmimilionového úplatku v souvislosti s předraženou rekonstrukcí zámku v Buštěhradě. Nyní je ve vazbě a své zatčení přímo s miliony v rukou vysvětluje tím, že jeho kauza má politické jádro.

Podle Tejce ale policie skutečně odhalila trestnou činnost konkrétních pachatelů, mezi kterými s velkou pravděpodobností - byť je podle něj potřeba ctít presumpci neviny - byl i Rath. „Na straně druhé za účelové považuji to, že došlo pouze na Davida Ratha a že se policie takto masivně s takto skutečně masivním nasazením policistů, odposlechů zabývala krádeží v řádu 'jen' desítek milionů, nikoli těmi kauzami, jako je Promopro, jako je IZIP, jako je Opencard. To jsou řádově stovky milionů, případně miliard,“ prohlásil Tejc v narážce na známé kauzy, v nichž figurují jména politiků vládní ODS.

„Já si kladu otázku, zda tady působí jen jedna policie, nebo je tady jedna policie na opozici a druhá policie na vládní činitele,“ uvedl Hamáček v pořadu Partie televize Prima. Policie podle něj v Rathově případě postupuje velmi profesionálně. V této souvislosti se prý však „až chce člověku povzdechnout“, že v Česku existují dvě policie a dvě státní zastupitelství. První, pracující na případu Ratha nasazuje odposlechy i stovky policistů a zatýká. Druhá, která šetří ty vládní kauzy, si podle Hamáčka ani nezajistí možnost udělat v kauze Promopro domovní prohlídky.

„Byli bychom rádi, kdyby policie ve všech kauzách postupovala stejně intenzivně,“ dodal poslanec. Kdyby policie podle něj stejně intenzivně jako na Rathově případu pracovala na jiných kauzách, „možná, že by někteří ve vládě neseděli“.