CzechInvest letos zprostředkoval investice za 21 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vackova

Agentura CzechInvest zprostředkovala v letošním prvním pololetí v Česku 49 domácích a zahraničních investic v hodnotě 21 miliard korun. Loni od ledna do června objem investic dosáhl 78 miliard. Letošní investice by měly vytvořit 6507 nových pracovních příležitostí, uvedli představitelé CzechInvestu a ministerstva průmyslu a obchodu. Za posledních 18 měsíců dosáhl počet investičních projektů 196, jejich hodnota byla 108 miliard korun.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) loni většina investic směřovala do prvního pololetí, protože v červenci se měnil systém investičních pobídek. „Je to efekt toho 30. června 2014, do kdy investoři věděli, že budou mít výhodnější podmínky. Tak se snažili projekty urychlit. Ve srovnání druhého pololetí a prvního pololetí letošního roku se již počet investic zvedá, a to i objemově,“ uvedl.

„Od začátku roku 2015 jsme získali nové projekty s vysokou přidanou hodnotou především z USA, Japonska a Číny, což odpovídá oživení a růstu globální ekonomiky. Zároveň registrujeme i zvyšující se zájem o lokální dodavatele,“ dodal generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

Mezi největší investiční projekty z poslední doby patří opravárenské centrum společnosti HTC, které vzniklo v Brně. Společnost INA Lanškroun za 2,5 miliardy korun rozšíří svou činnost a zaměstná 900 nových pracovníků. Pardubická společnost Ronal chystá expanzi za 1,7 miliardy korun, počet zaměstnanců navýší o 110.

CzechInvest loni zprostředkoval v Česku 147 domácích a zahraničních investic v hodnotě 87 miliard korun. Je to téměř dvakrát více než v roce 2013

„Posilují především investice v oblasti datových center, leteckého průmyslu nebo sdílených služeb. Jedná se většinou o projekty s vysokou přidanou hodnotou, které si žádají zkušenost a kvalifikovanou pracovní sílu,“ řekl Mládek.

Ze zahraničích investorů jsou v Česku v posledních 18 měsících nejaktivnější Němci s 38 plánovanými projekty. Následují Spojené státy s 21 projekty a Nizozemsko s jedenácti. Podle objemu investic vede Korea, která do Česka umístí projekty za 29 miliard korun. Následují Německo (14 mld.) a Nizozemsko (osm mld.).

Mezi sektory dominuje v počtu výroba motorových vozidel s 67 novými projekty za 34,7 miliardy korun. Z regionů přilákal největší investiční aktivitu Moravskoslezský kraj. Vznikne zde 32 nových projektů za 17,7 miliardy korun, které by měly vytvořit 4530 pracovních míst. Druhou příčku drží Ústecký kraj s třiceti novými projekty za 36 miliard a 4495 novými místy.

CzechInvest loni zprostředkoval v Česku 147 domácích a zahraničních investic v hodnotě 87 miliard korun. Je to téměř dvakrát více než v roce 2013. Největší objem přímých investic do ČR plynul v roce 2006, kdy se rozhodla vybudovat továrnu v Nošovicích společnost Hyundai. Jejich hodnota byla 94 miliard korun.

Od loňského července se v EU změnil systém investičních pobídek, klesla maximální míra veřejné podpory pro velké podniky ze 40 na 25 procent investovaného kapitálu. Pro střední podniky se snížila z 50 na 35 procent a pro malé podniky z 60 na 45 procent. Česko tím bylo znevýhodněno vůči některým okolním státům, které mohou nabízet investorům vyšší podporu investic, protože se jich změna pravidel tolik nedotkla.