Dagmar Havlová zve veřejnost do smutečního průvodu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Michal Krumphanzl

Smuteční průvod za rakví posledního československého a prvního českého prezidenta Václava Havla vyjde zítra v 08:00 z centra Pražská křižovatka, cesta povede ulicí Liliovou, Karlovou, přes Karlův most, Malostranské náměstí, ulicí Nerudovou, Úvozem a kolem Černínského paláce ulicí Loretánskou k Pražskému hradu. Vdova po exprezidentovi Dagmar Havlová na průvod srdečně zve veřejnost. Na pohřeb přijede například i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Na Twitteru to dnes oznámil Elysejský palác.

„Prezident republiky se zúčastní pohřbu prezidenta Václava Havla, který se uskuteční v pátek 23. prosince v katedrále svatého Víta v Praze,“ uvedl dnes bez dalších podrobností Elysejský palác v oznámení na své internetové stránce.

Kromě Sarkozyho se přijede s Havlem rozloučit také americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, kterou by měl doprovodit i exprezident USA Bill Clinton. Včera o tom v České televizi nformovala Havlova bývalá tajemnice Sabina Tančevová.

Účast přislíbili také nejvyšší představitelé Německa, Francie, Slovenska, Rakouska a Maďarska Christian Wulff, Nicolas Sarkozy, Ivan Gašparovič, Heinz Fischer a Pál Schmitt. Ze Slovenska přijedou prezident Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová.

Z Německa zřejmě přijede prezident Christian Wulff, ze Spojených států by pak mohl dorazit prezident Barack Obama nebo viceprezident Joe Biden. Polsko by mohl kromě Walesy zastupovat také prezident Bronislaw Komorowski či premiér Donald Tusk.

Posledního rozloučení s Havlem se podle České televize zúčastní i slovinský prezident Danilo Türk nebo někdejší polský disident a exprezident Lech Walesa. Přijet by měl i gruzínský prezident Michail Saakašvili a jeho estonský kolega Toomas Hendrik Ilves.

Německá kancléřka Angela Merkelová se do Prahy údajně nechystá. „Paní spolková kancléřka se dnes zapíše do kondolenční knihy na velvyslanectví České republiky v Berlíně. Pohřbu se podle mých informací zúčastní spolkový prezident,“ řekla pracovnice tiskového odboru spolkového kancléřství.

Do centra Pražská křižovatka u Anenského náměstí se i dnes přišly k rakvi bývalého prezidenta Václava Havla poklonit tisíce lidí. Původně se měla budova uzavřít ve 20 hodin, organizátoři však chtějí nechat centrum otevřené, dokud budou lidé přicházet.

Pro širokou veřejnost pořádá v pátek v prostorách paláce Lucerna stylové rozloučení Havlův bratr Ivan. Zahraje skupina The Plastic People of the Universe, na jejíchž některých albech se zesnulý exprezident podílel a měl dokonce čestný titul nehrajícího člena 'Plastiků'.

Lafetu potáhne šestispřeží kladrubských vraníků

Ve středu při smutečním průvodu na Pražský hrad potáhne lafetu s ostatky Havla šest kladrubských vraníků.
Součástí středečního průvodu bude i vojenský ceremoniál, který začne v 10:00 hodin v areálu kasáren Hradní stráže v Loretánské ulici. Průvod půjde špalírem vojáků na Hrad, kde bude exprezidentova rakev vystavena ve Vladislavském sále, kde promluví prezident Václav Klaus. Na průvod bude v metropoli dohlížet zhruba 700 policistů.

Michal Burian z Vojenského historického ústavu ukazuje fotografii z pohřbu Tomáše Garrigua Masaryka u lafety, na které 21. prosince pojede rakev s ostatky bývalého prezidenta Václava Havla do Vladislavského sálu Pražského hradu. Na stejné lafetě byly taženy i ostatky prvního prezidenta samostatného Československa Masaryka.Michal Burian z Vojenského historického ústavu ukazuje fotografii z pohřbu Tomáše Garrigua Masaryka u lafety, na které 21. prosince pojede rakev s ostatky bývalého prezidenta Václava Havla do Vladislavského sálu Pražského hradu. Na stejné lafetě byly taženy i ostatky prvního prezidenta samostatného Československa Masaryka.|CTK/Katerina Sulova

Od středečních 13:00 se bude moct do starobylé síně využívané k mimořádným státním událostem přijít poklonit exprezidentovi veřejnost.

Přátelé někdejšího prezidenta ze zahraničí a zahraniční politici mu budou moct vyjádřit úctu během páteční zádušní mše, kterou bude sloužit arcibiskup Dominik Duka.

V den pohřbu se rozezní i houkačky lokomotiv

Václavu Havlovi vzdají čest v den státního pohřbu i železničáři. Úderem pátečního poledne se na minutu rozezní houkačky lokomotiv společnosti ČD Cargo. Alespoň takové je dnešní doporučení představenstva firmy strojvedoucím ve službě. Klakson ale může znít jen tam, kde to nebude porušovat předpisy a bezpečnost. Mateřské České dráhy zatím o podobném kroku nerozhodly, podle mluvčího Radka Joklíka jsou ale připraveny posílit spoje do Prahy pro smuteční hosty z řad veřejnosti.

Do Chrámu svatého Víta se na páteční státní pohřeb dostane zhruba tisícovka pozvaných hostů, mezi nimi někteří světoví státníci. Veřejnost bude moci poslední rozloučení s Havlem sledovat na nádvoří Hradu a na Hradčanském náměstí na velkoplošných obrazovkách. Po bohoslužbě pozve Hrad smuteční hosty na společenské setkání ve Španělském sále Hradu. Informovali o tom mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora a ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt.

Po pohřbu, na kterém podle Tančevové promluví kromě prezidenta Václava Klause také například Madeleine Albrightová nebo Karel Schwarzenberg, by se měl na přání rodiny konat ještě obřad v krematoriu. Uložení urny se uskuteční nejspíš po Vánocích. Chystají se i neoficiální vzpomínky.

Kvůli státnímu smutku vyhlášenému vládou od středy do pátku ruší pořadatelé některé plánované hudební akce. Koncerty komornějšího rázu se většinou uskuteční, na některých protagonisté chystají pietní vzpomínku. Některá divadla zrušila plánovaná představení. Asociace sázkových her v hernách a casinech vyzvala provozovatele zařízení, aby omezili provoz, zastavili prodej alkoholu a v den pohřbu zavřeli mezi 08:00 a 18:00. Podle asociace zákon o loteriích provoz heren při státním smutku nezakazuje.

Poslanci poslouchali Havla

Poslanecká sněmovna dnešní smuteční zasedání zahájíla minutou ticha, poté si poslanci připomněli některé výroky exprezidenta, jimiž je oslovoval v minulosti. Část posledního prezidentského projevu Václava Havla k zákonodárců z 15. ledna 2003 si politici připomněli ze zvukového záznamu.

„Dámy a pánové, nejde vůbec o to, zda budeme zítra pochváleni nebo pohaněni v novinách či v průzkumech veřejného mínění. Do svých funkcí jsme přece nebyli - já kdysi a nedávno vy všichni - zvoleni proto, abychom se všem neustále líbili. Byli jsme do nich zvoleni v naději, že budeme dělat to, co je podle našich vědomostí a podle našeho upřímného přesvědčení v dlouhodobém zájmu lidského společenství jako celku, co je v zájmu svobody, bezpečnosti a důstojnosti nás všech , co je v zájmu našeho života v míru a prosperitě . Vážení přítomní, děkuji vám za pozornost a přeji vám všechno dobré,“ popřál politikům Havel.

Na závěr zazněla hymna. V předsálí se politici podepisovali do kondolenčních listin.

Poslanci zahájili minutou ticha zasedání sněmovny věnované vzpomínce a poděkování zesnulému exprezidentu Václavu Havlovi.Poslanci zahájili minutou ticha zasedání sněmovny věnované vzpomínce a poděkování zesnulému exprezidentu Václavu Havlovi.|CTK/Katerina Sulova