David Rath je po 18 měsících na svobodě

Ostře sledovaný soud s Davidem Rathem stále pokračuje

Ostře sledovaný soud s Davidem Rathem stále pokračuje

Vrchní soud v Praze nakonec vyhověl stížnosti exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) a rozhodl o jeho propuštění. Někdejší hejtman, který čelí obvinění z korupce, opouští vazební věznici po roce a půl. Podle soudu již pominuly obavy z toho, že by se mohl vyhýbat hlavnímu líčení.

Odvolací soud nakonec změnil rozhodnutí krajského soudu ze začátku října. Ten Rathovu žádost o propuštění zamítl s tím, že bývalému hejtmanovi hrozí vysoký trest, mohl by se proto skrývat nebo uprchnout. Soudce Robert Pacovský se přitom odkazoval na odposlechy, výpověď korunní svědkyně obžaloby Ivany Salačové a také okolnosti Rathova zatčení.

Rath z ruzyňské věznice odjel v autě, které řídil jeho advokát Roman Jelínek. Na otázky novinářů zatím neodpovídal, zamířil do Hostivice, kde bydlí. Na náměstí uspořádal setkání s novináři, kde se vyjádřil k vazbě a své budoucnosti. Mimo jiné uvedl, že jeho kauza nese rysy politického procesu. Ve vazební věznici, kde strávil 18 měsíců, se prý nejvíc těšil na práci. O vstupu do politiky neuvažuje, chce se vrátit k práci lékaře ve své soukromé ordinaci.

Bývalý poslanec je obžalovaný z korupce. V případě prokázaní viny mu hrozí až 12 let odnětí svobody. Spolu s ním čelí obvinění dalších 10 lidí z manipulace zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví ve Středočeském kraji a z korupce. Kromě Ratha, Pancové a jejího přítele Petra Kotta jsou dalšími obžalovanými většinou manažeři firem.

Policie Ratha zadržela loni v polovině května v Rudné u Prahy, když odcházel ze schůzky s dalšími následně obviněnými, někdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou a exposlancem Petrem Kottem. Tehdejší poslanec a hejtman nesl v rukou krabici, o které tvrdil, že je v ní víno. Když ji policista otevřel, ukázalo se, že byla plná bankovek - podle policie obsahovala celkem sedm milionů korun. Krátce po zadržení Ratha vtrhlo policejní komando do domu a zadrželo také Kotta s Pancovou.

Z trojice hlavních obžalovaných zůstává ve vazbě pouze Kott

Obžaloba označuje Kotta s Pancovou za organizátory korupce kolem zakázek ve Středočeském kraji. Rath údajně o všem věděl a dělil se s nimi o úplatky. Obvinění čelí i osm šéfů a manažerů firem, kteří se údajně na manipulování zakázek podíleli.

Z tria hlavních obžalovaných nyní zůstává ve vazbě pouze lékař Kott, jeho partnerku Pancovou pustil soud na svobodu počátkem září. Kottův advokát Tomáš Sokol dnes ČTK řekl, že o propuštění svého klienta z vazby už požádal znovu. Zdůraznil, že se tak nestalo v souvislosti s Rathovým propuštěním. Mluvčí středočeského krajského soudu Zuzana Steinerová uvedla, že soud žádost doposud neobdržel.

Hlavní události v kauze obžalovaného exposlance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha
2012
14. května - Poslance ČSSD a středočeského hejtmana Ratha zadržela policie nedaleko domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. U sebe měl krabici se sedmi miliony korun. Ještě týž den souhlasila s jeho zadržením předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).
15. května - Ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová oznámila, že Rath byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Rath to popřel. Policie začala stíhat i další lidi, mimo jiné exposlance ODS a Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou a šéfy dvou stavebních firem.
16. května - Soud poslal Ratha do vazby. Poslanec rezignoval na funkci krajského zastupitele a tím na funkci středočeského hejtmana, vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát si ponechal.
28. května - Rathova kauza předána středočeským žalobcům.
5. června - Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním. Před hlasováním poslanci vyslechli jeho projev, v němž označil svou kauzu za připravenou politickou likvidaci nepohodlného kritika.
19. června - Ústavní soud (ÚS) odmítl Rathovu stížnost proti stíhání.
18. července - Policie doručila do Sněmovny další žádost o možnost stíhat Ratha kvůli údajné korupci při nákupu vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.
3. srpna - Kriminalisté zajistili Rathovy nemovitosti.
20. srpna - Soud stanovil Rathovi pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Nadřízený soud ale rozhodnutí zrušil.
7. září - Sněmovna Ratha vydala k dalšímu trestnímu stíhání.
2013
Počátek ledna - Rath a jeho právní zástupci se začali seznamovat s vyšetřovacím spisem.
1. března - Protikorupční policie navrhla obžalovat Ratha a deset jeho spoluobviněných.
15. března - Okresní soud nepravomocně rozhodl o Rathově propuštění z vazby na dvoumilionovou kauci. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil.
5. dubna - Státní zástupce Petr Jirát podal soudu obžalobu na Ratha a dalších deset spoluobviněných.
30. dubna - Soud prodloužil Rathovi, Pancové i Kottovi vazbu.
7. srpna - Rathovu kauzu začal projednávat Krajský soud v Praze. Státní zástupce Petr Jirát přečetl obžalobu, Rath zopakoval, že se žádného trestného činu nedopustil. Vinu odmítli Pancová i Kott.
- Ministerstvo pro místní rozvoj se připojilo k soudnímu řízení jako poškozený, ministerstvo financí se s nárokem na náhradu škody nepřipojilo a také zástupce Středočeského kraje oznámil, že kraj se k trestnímu řízení nepřipojí, protože není schopen vyčíslit škodu.
- V dalších dnech pokračovaly výpovědi Ratha či podnikatelky Ivany Salačové, která se jako jediná ke korupci přiznala.
3. září - Krajský soud v Praze rozhodl o propuštění Pancové z vazby. Kottově žádosti nevyhověl. Žalobce Jirát podal proti propuštění Pancové na místě stížnost.
27. září - Pražský vrchní soud zamítl stížnost žalobce a propustil Pancovou na svobodu.
3. října - Krajský soud zamítl žádost Ratha o propuštění z vazby.
8. října - Policie nově obvinila v kauze devět lidí a osm firem. Stíhá je pro přijetí úplatku, podplacení, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Mezi obviněnými je například Rath či největší česká stavební firma Metrostav.
25. října - Soud odročil projednávání Rathovy kauzy na 3. prosince. Od srpna vyslechl přes 30 svědků. Někteří uvedli, že se veřejné zakázky ve Středočeském kraji odehrály podle pravidel, jiní tvrdili, že tendry byly předem připraveny pro některé firmy.
5. listopadu - Nejvyšší soud rozhodl, že trestní řízení s Rathem může pokračovat, protože ho nechrání poslanecká imunita.
11. listopadu - Vrchní soud vyhověl Rathově stížnosti na vazbu a propustil ho z vězení. Rath za mřížemi strávil 18 měsíců.