Rath: Do politiky se nevrátím, chci pracovat v ordinaci

David Rath

David Rath Zdroj: CTK

Exposlanec David Rath, který je obžalován z korupce, řekl dnes po propuštění z vazby novinářům, že jeho kauza nese rysy politického procesu. Ve vazební věznici, kde strávil 18 měsíců, se prý nejvíc těšil na práci. O vstupu do politiky neuvažuje, chce se vrátit k práci lékaře ve své soukromé ordinaci, a to možná už od příštího týdne.

„Byl zájem některých politiků tuto kauzu použít nebo zneužít,“ prohlásil Rath při improvizovaném setkání s novináři na náměstí v Hostivici, kam se svými advokáty přijel přímo z vazby. „Znovu konstatuji: žádné úplatky jsem nebral,“ zdůraznil.

Senátu pražského vrchního soudu, který dnes vyhověl jeho stížnosti proti trvající vazbě, poděkoval. „Teď se našel senát vrchního soudu, který je statečný a, řekněme, nepodléhá takovým těm tlakům, které byly vyvíjeny na to, udržet mě v tom vězení co nejdéle. Za to jsem skutečně velmi vděčný,“ řekl. Dodal, že se podřídí všem omezením, která mu soud uloží - například odevzdání cestovního pasu.

Vazba Rathovi prý ztížila možnost obhajoby. Nemohl se prý předem dostatečně připravit například na výpovědi svědků, protože spis čítající 25 tisíc stránek se mu nevešel do cely. Nyní se na proces bude moci soustředit profesionálněji, řekl. Zopakoval, že se cítí jednoznačně nevinen.

„Vedle lékařské profese a rodiny se teď budu věnovat procesu. V rámci vazby je nesmírně těžké soustředit se na obhajobu, protože nemáte vůbec k dispozici spoustu věcí, které vám v běžném životě připadají normální,“ uvedl Rath, kterého dnes pražský vrchní soud propustil z ruzyňské vazební věznice na svobodu. Postěžoval si třeba na to, že neměl přístup k internetu.

Exposlanec popřel, že by uvažoval o návratu do politiky. „V tuhle chvíli se v žádném případě do politiky vracet nechci, ani nemohu. Nebylo by to správné,“ řekl. Politika se mu prý ukázala z té nejhorší stránky - tedy tak, že může člověka přivést až na samé dno. Doplnil ale, že z pozice občana by na politiky rád působil tak, aby přispěl k modernizaci českého vězeňství.

Věnovat se teď chce hlavně svým dětem. „Pokusím se ten rok a půl nějak dohnat v jejich výchově,“ uvedl. Musí se také starat o otce, jehož zdravotní stav se zhoršuje.

Návrat z Azkabanu

Rath vyjádřil dík Vězeňské službě, v Litoměřicích a v Ruzyni se prý k němu drtivá většina pracovníků chovala velmi korektně a mnohem lépe než policie či státní zástupci. Do vězení, kde v prvních týdnech zhubl 14 kilogramů, prý dostával řadu dopisů od svých podporovatelů. Vězeňské zařízení přirovnal k Azkabanu z příběhů knižního hrdiny Harryho Pottera - podobně jako potterovští mozkomorové prý z člověka vysaje veškerou životní radost.

Bývalý středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath obviněný z korupce hovoří v Hostivici u Prahy s novináři poté, co 11. listopadu opustil ruzyňskou vazební věznici. Pražský vrchní soud ho po 18 měsících propustil z vazby.Bývalý středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath obviněný z korupce hovoří v Hostivici u Prahy s novináři poté, co 11. listopadu opustil ruzyňskou vazební věznici. Pražský vrchní soud ho po 18 měsících propustil z vazby.|CTK„Chodit na ulici s penězi, o kterých ani nevíte, že v té krabici jsou, je možná podezřelé, určitě zvláštní, výstřední, ale není to trestný čin,“ prohlásil dnes Rath před novináři na náměstí ve středočeské Hostivici, kde bydlí

Obžaloba označuje někdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího partnera, exposlance Petra Kotta za organizátory korupce kolem zakázek ve Středočeském kraji. Rath údajně o všem věděl a dělil se s nimi o úplatky. Dnes ale zopakoval, že zakázky byly za obvyklé ceny a podle zákona, což podle něj u soudu potvrdily znalecké posudky i desítky svědků.

Proces je podle Ratha teprve na začátku, je v něm prý ale řada otazníků ohledně možné podjatosti středočeského krajského soudu. Upozornil, že z vazby jej nepustil předseda „jeho“ senátu Robert Pacovský, ale až vrchní soud.

Na námitku, že ho svou výpovědí usvědčuje spolupracující obviněná Ivana Salačová, odpověděl, že její jednotlivé výpovědi se v mnohém odlišují. „Až když jí slíbili beztrestnost, začala zmiňovat mé jméno,“ poznamenal.

Návštěva Pancové? Raději ne

Na návštěvu spoluobviněné Pancové, kterou soud propustil z vazby v září, se prý nechystá. Vzhledem k pokračujícímu hlavnímu líčení by to podle něj nebylo vhodné.

Obavy, že by pokračoval v trestné činnosti, označil za „úplný nesmysl“. „Těžko bych pokračoval v něčem, co jsem ani předtím nedělal. Mám tady rodinu, mám malé děti, otce, takže představa, že bych se někde ukrýval, je nesmyslná,“ uvedl.

S návratem do vězení v případě pravomocného odsouzení prý počítá. „Člověk musí počítat úplně se vším. Vzhledem k tomu, jaké obrovské úsilí vůči mně represivní složky vyvinuly, musím tuto možnost brát jako pravděpodobnou,“ uzavřel. Za přijetí úplatku hrozí Rathovi až 12 let odnětí svobody.

Obvinění čelí i osm šéfů a manažerů firem, kteří se prý na manipulování zakázek podíleli. Z tria hlavních obžalovaných nyní zůstává ve vazbě pouze lékař Kott, jeho partnerku Pancovou pustil soud na svobodu počátkem září.

Paroubek: Chci pomoci

Zástupci sociální demokracie propuštění svého exposlance a exhejtmana Davida Ratha nechtějí příliš komentovat. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky to politikům nepřísluší, uvedl ale, že Rathova vazba trvala již velmi dlouho. Propuštění Ratha uvítal někdejší premiér za sociální demokracii a současný šéf strany LEV 21 Jiří Paroubek, který se chce s bývalým politikem brzy sejít, a také herec a režisér Jan Kačer, jenž se dříve za Ratha zaručil.

„Nevidím důvod, abych jako politik komentoval rozhodnutí nezávislého soudu. Nepochybně pro takové rozhodnutí měl své důvody. Vazba Davida Ratha navíc trvala již velmi dlouho,“ reagoval Sobotka.

Tiskovou zprávou ale reagoval Paroubek, podle kterého byla rok a půl trvající vazba i na české poměry „trochu přes čáru“. „Je nicméně zajímavé, že bylo dovoleno Davidu Rathovi opustit prostředí vazební věznice až po volbách do Poslanecké sněmovny. Mysl soudců zřejmě až nyní, jako blesk z čistého nebe, pookřála,“ napsal.

Paroubek dále uvedl, že se nikdy netajil podporou pro propuštění Ratha, jehož vazební stíhání považoval za nesmyslné. Měl ho za pokus exposlance zlomit, aby nebyl schopen obhajoby. Nyní by se rád s Rathem sešel, aby s ním probral možnosti pomoci.

„Nevím, zda je pan Rath vinen, či nevinen a nemám právo o tom uvažovat. Ale jsem už starý pán, moc si vážím času a každá hodina svobody je pro mě něco svatého. Právě v tom se mi zdálo nelogické, že zatímco ctíme presumpci neviny, držíme vlastně nevinného člověka dlouhé měsíce ve vyšetřovací vazbě,“ sdělil dnes Kačer.

Spolu s herečkou a političkou Taťánou Fischerovou, starostou Hostivice Jaroslavem Kratochvílem a bývalým olympionikem a desetibojařem Robertem Změlíkem převzal „záruky za chování“ exposlance. „Věřím, že jeho proces bude spravedlivý,“ uvedl také Kačer, který dál důvěřuje soudu - o to víc, že byl nyní Rath propuštěn.

Hlavní události v kauze obžalovaného exposlance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha
2012
14. května - Poslance ČSSD a středočeského hejtmana Ratha zadržela policie nedaleko domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. U sebe měl krabici se sedmi miliony korun. Ještě týž den souhlasila s jeho zadržením předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).
15. května - Ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová oznámila, že Rath byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Rath to popřel. Policie začala stíhat i další lidi, mimo jiné exposlance ODS a Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou a šéfy dvou stavebních firem.
16. května - Soud poslal Ratha do vazby. Poslanec rezignoval na funkci krajského zastupitele a tím na funkci středočeského hejtmana, vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát si ponechal.
28. května - Rathova kauza předána středočeským žalobcům.
5. června - Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním. Před hlasováním poslanci vyslechli jeho projev, v němž označil svou kauzu za připravenou politickou likvidaci nepohodlného kritika.
19. června - Ústavní soud (ÚS) odmítl Rathovu stížnost proti stíhání.
18. července - Policie doručila do Sněmovny další žádost o možnost stíhat Ratha kvůli údajné korupci při nákupu vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.
3. srpna - Kriminalisté zajistili Rathovy nemovitosti.
20. srpna - Soud stanovil Rathovi pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Nadřízený soud ale rozhodnutí zrušil.
7. září - Sněmovna Ratha vydala k dalšímu trestnímu stíhání.
2013
Počátek ledna - Rath a jeho právní zástupci se začali seznamovat s vyšetřovacím spisem.
1. března - Protikorupční policie navrhla obžalovat Ratha a deset jeho spoluobviněných.
15. března - Okresní soud nepravomocně rozhodl o Rathově propuštění z vazby na dvoumilionovou kauci. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil.
5. dubna - Státní zástupce Petr Jirát podal soudu obžalobu na Ratha a dalších deset spoluobviněných.
30. dubna - Soud prodloužil Rathovi, Pancové i Kottovi vazbu.
7. srpna - Rathovu kauzu začal projednávat Krajský soud v Praze. Státní zástupce Petr Jirát přečetl obžalobu, Rath zopakoval, že se žádného trestného činu nedopustil. Vinu odmítli Pancová i Kott.
- Ministerstvo pro místní rozvoj se připojilo k soudnímu řízení jako poškozený, ministerstvo financí se s nárokem na náhradu škody nepřipojilo a také zástupce Středočeského kraje oznámil, že kraj se k trestnímu řízení nepřipojí, protože není schopen vyčíslit škodu.
- V dalších dnech pokračovaly výpovědi Ratha či podnikatelky Ivany Salačové, která se jako jediná ke korupci přiznala.
3. září - Krajský soud v Praze rozhodl o propuštění Pancové z vazby. Kottově žádosti nevyhověl. Žalobce Jirát podal proti propuštění Pancové na místě stížnost.
27. září - Pražský vrchní soud zamítl stížnost žalobce a propustil Pancovou na svobodu.
3. října - Krajský soud zamítl žádost Ratha o propuštění z vazby.
8. října - Policie nově obvinila v kauze devět lidí a osm firem. Stíhá je pro přijetí úplatku, podplacení, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Mezi obviněnými je například Rath či největší česká stavební firma Metrostav.
25. října - Soud odročil projednávání Rathovy kauzy na 3. prosince. Od srpna vyslechl přes 30 svědků. Někteří uvedli, že se veřejné zakázky ve Středočeském kraji odehrály podle pravidel, jiní tvrdili, že tendry byly předem připraveny pro některé firmy.
5. listopadu - Nejvyšší soud rozhodl, že trestní řízení s Rathem může pokračovat, protože ho nechrání poslanecká imunita.
11. listopadu - Vrchní soud vyhověl Rathově stížnosti na vazbu a propustil ho z vězení. Rath za mřížemi strávil 18 měsíců.