Debata: Zeman chce více do sněmovny, Schwarzenberg by posílil veto

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg (čtk)

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg (čtk) Zdroj: ctk

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman (SPOZ) a Karel Schwarzenberg (TOP 09) se utkali v první z televizních debat před druhým kolem volby hlavy státu. Na úvod se střetli o to, kdo je zodpovědný za aktuální amnestii, a také o to, jaký efekt na českou společnost měla opoziční smlouva. Zeman mluvil o tom, že by jako prezident chtěl být daleko aktivnější než jeho předchůdci v aktivní diskusi uvnitř sněmovny. Schwarzenberg by zase posílil sílu prezidentského veta.

Expremiér Zeman hned na začátku zkritizoval ministra zahraničí a prvního místopředsedu vlády Schwarzenberga, že se buď nezajímal o obsah amnestie, kterou na Nový rok vyhlásil prezident Václav Klaus, nebo v této věci nemluví pravdu.

Schwarzenberg to odmítl s tím, že ministři o rozsahu amnestie nebyli informováni. Tento fakt ostatně zkritizoval i dnes v Poslanecké sněmovně, kde opozice vyvolala kvůli amnestii hlasování o nedůvěře vládě. Ministr zahraničí a prezidentský kandidát se hlasování nezúčastnil.

Zeman: poslancům bych častěji sděloval svůj názor

Expremiér Zeman také podotkl, že pokud se stane prezidentem po Klausovi, tak jako levicový politik bude kritizovat kroky Nečasovy vlády. „Nepoužil bych výraz 'destabilizovat',“ podotkl. Na jednání Sněmovny právě o nedůvěře vládě by prý nebyl přímo při hlasování, poslancům by ale před tak závažným krokem chtěl sdělit svůj názor. Zeman mluvil také o tom, že by byl v případě zvolení obecně daleko aktivnější v návštěvách sněmovny než jeho předchůdci Václav Havel a Václav Klaus.

Schwarzenberg dnes zdůraznil, že by se choval jako nadstranický prezident a neprotěžoval by současné vládní strany. Aktivně by se dění ve sněmovně neúčastnil, označil to za zbytečné „předvádění se“. Raději by využíval neformální vliv. Snažil by se ovšem posílit sílu veta jak prezidenta, tak Senátu – na jeho přehlasování by podle jeho představ bylo nutné víc než současných 101 poslaneckých hlasů.

S tím Zeman nesouhlasí. Veto by zachoval v současné podobě s tím, že prezident by měl aktivně vystupovat ještě před schválením zákonů a přesvědčovat silou argumentů. Veto je podle něj velmi pozdní a alibistické řešení.

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg (čtk)Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg (čtk)|ctk

Schwarzenberg: Zeman má s Klausem společné kostlivce ve skříni

Jedním z dalších témat byla otázka existence Senátu, kde Zeman zopakoval svůj názor o nutnosti proměnit horní parlamentní komoru v reprezentaci krajských politických zájmů.

Zeman také obhajoval období opoziční smlouvy, kdy spolu na přelomu milénia vládly tehdejší dvě nejsilnější strany – ODS a ČSSD - reprezentované jím a Klausem. Schwarzenberg to označil za období, kdy se „úroveň korupce zvedla o 50 až 100 procent.“ Dodal, že není divu, že dnes Klaus Zemana nepřímo podpořil pro druhé kolo prezidentské volby.

Zeman opoziční smlouvu označil za politickou nutnost kvůli tehdejší neochotě Unie svobody a KDU-ČSL se sociálními demokraty spolupracovat. Navíc toto období označil za úspěšné – tehdejší vláda podle Zemana vyvedla zemi z ekonomické krize.