Do tří let porosteme, říká devět z deseti generálních ředitelů v ČR

Rating, peníze

Rating, peníze

To nejhorší máme za sebou. Tak by se do jedné věty daly shrnout názory šéfů stovky nejvýznamnějších firem, působících na tuzemském trhu. Celkem 59 z těch, kteří odpovídali v rámci Českého průzkumu názorů generálních ředitelů společnosti PwC ČR, očekává, že jim letos porostou tržby. Opravdu jistá je si tím však jen pětina z nich. Mnohem větší optimismus panuje v horizontu tří let, kdy je o růstu přesvědčeno devět z deseti ředitelů.

Cesta k růstu vedle podle oslovených generálních ředitelů přes získání nových a udržení stávajících zákazníků. Toho chtějí dosáhnout jednak inovacemi v podobě vývoje nového výrobku či služby (23 %), popřípadě růstem na stávajících trzích.

Překvapením letošního roku je, že více generálních ředitelů vidí příležitosti k růstu na stávajícím zahraničním (19 %) než na domácím (18 %) trhu. Přičteme-li ještě ty, kteří plánují zahraniční expanzi, zjistíme, že třetina dotázaných vidí největší růstové příležitosti za hranicemi České republiky.

„Celosvětově firmy zpravidla vidí hlavní příležitost na domácím trhu. Česká republika však není příliš velká ekonomika, a tak společnostem, které chtějí dále růst, začíná být zdejší trh malý. Za uplynulých dvacet let tu vznikla řada firem, které přerostly hranice naší země. Moderní technologie a globalizace způsobují, že se již setkáváme i s podniky, které se od začátku zaměřují na zahraniční trhy,“ okomentoval výsledky průzkumu řídící partner PwC ČR Jiří Moser.

Správní lidé hlaste se

Pracovní místa by měla v letošním roce v Česku i ve světě více vznikat, než se rušit, i když podíl ředitelů, kteří očekávají zvýšení počtu zaměstnanců, proti loňsku klesl. V Česku se letos chystá nabírat 36 % generálních ředitelů, propouštět 32 %.

Celosvětově hodlá nabírat 45 % ředitelů, snižovat stavy 23 %. Nejvíce se bude ve světě nabírat ve firemních službách, strojírenství, stavebnictví, maloobchodě a zdravotnictví. Nejvíce propouštět plánují v bankovnictví, kovoprůmyslu, papírenství a lesnictví.

Bez ohledu na to, zda budou nabírat či propouštět, se generální ředitelé obávají toho, že nedokážou získat nebo si udržet ty správné lidi. V Česku se nedostatku klíčových dovedností na trhu obává třetina generálních ředitelů, celosvětově dokonce téměř 60 %, hlavně kvůli nedostatku odborníků v Africe, na Blízkém východě a v Asii. Nejvíce chybí odborníci v těžebním průmyslu, strojírenství, stavebnictví, v informačních a komunikačních technologiích a pojišťovnictví.