Do vězení se nepojede, imunitní výbor vyslechne Ratha v Praze

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru vyslechnou stíhaného poslance Davida Ratha v Praze. Buď přímo ve sněmovně, nebo se za ním spíš vypraví na policii či na státní zastupitelství, řekl dnes člen výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Rath je nyní ve vazební věznici v Litoměřicích; tam výbor nepojede, ač i o tom se původně uvažovalo.

Výbor se sejde ráno ve sněmovně a bude o Rathově případu debatovat. Rath by měl být tou dobou převezen z vazby do metropole. Předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) i Tejc budou prosazovat, aby za ním dopoledne členové výboru odjeli na policii či na státní zastupitelství a vyslechli ho.

K takovému scénáři, o němž se ale bude teprve v úterý hlasovat, se přiklánějí i další členové výboru. „Rozhodně za ním nepojedu do věznice a nepřeju si ani, aby ho na jednání výboru vezli do sněmovny,“ řekl serveru iDnes.cz člen výboru Jan Vidím (ODS). K „neutrálnímu místu“ se kloní za současné situace i místopředseda výboru František Dědič (ODS).

Zatím není jasné, kde by poslanci Ratha vyslechli. Místo podle člena výboru Stanislava Křečka (ČSSD) určí státní zastupitelství. Spekuluje se o Vrchním státním zastupitelství v Praze 4.

Odpoledne by měl výbor pokračovat v zasedání ve sněmovně a vydat doporučení sněmovně, zda má Rathovo stíhání potvrdit, nebo zastavit. Politici se shodují na tom, že by mělo pokračovat.

Bývalého středočeského hejtmana Ratha viní protikorupční policie z přijetí sedmimilionového úplatku. Protože byl podle policie zadržen po činu, o jeho vydání soudu rozhodla podle ústavy předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Sněmovna tedy nebude rozhodovat o poslancově vydání k trestnímu stíhání, ale o tom, zda jeho stíhání může pokračovat.

Rathův vstup na sněmovní půdu je právně komplikovaný, není podle Dědiče vyřešeno jeho předávání mezi bezpečnostními složkami. Ochranná služba sněmovny Ratha od policie nebo vězeňské služby údajně nesmí převzít; jiná bezpečnostní složka zase nesmí přijít do komory ozbrojena.

Rath obvinění odmítá, vidí za ním politiku. Už dříve podal standardní stížnosti proti vazbě i stíhání, nyní i ústavní stížnost. Jednání sněmovny ke svému případu se chce zúčastnit, soud souhlasí.

V případu jsou stíháni další čtyři muži a tři ženy za podplácení, poškození finančních zájmů EU a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Skupina údajně zmanipulovala výběrové řízení na rekonstrukci buštěhradského zámku.