Dotace lékaře na venkov nenalákaly, ministerstvo má jen tři žádosti

Lékař, ilustrační foto

Lékař, ilustrační foto Zdroj: CTK

Zatím jen tři žádosti přišly od dubnového vyhlášení programu dotací pro praktické lékaře na ministerstvo zdravotnictví. Ani půl milionu doktory nepřesvědčilo, aby šli pracovat na potřebné, často málo atraktivní místo v některém z českých krajů. Do konce letošního roku Němečkův úřad očekával přibližně desítku žadatelů a vyčlenil celkem pět milionů korun. Němeček dokonce optimisticky ujišťoval, že v případě velkého zájmu je balík na dotace možné i posílit.

Peníze měly pomoci v oblastech, kde se do výběrového řízení na praktického lékaře opakovaně nikdo nepřihlásil. Praktik, který by tam začal pracovat, mohl získat jednorázově 250 tisíc korun jako podporu na mzdu sestry a 250 tisíc na přístrojové vybavení.

Ze strany lékařů ale zájem není, ministerstvo, ač si slibovalo vyšší zájem, je však zatím klidné: „Projekt se teprve rozjíždí a konkrétní výsledky a růst zájmu očekáváme až na podzim tohoto roku,“ tvrdí mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

Oblasti s omezenou dostupností služeb praktických lékařů nebo praktických lékařů pro děti a dorostOblasti s omezenou dostupností služeb praktických lékařů nebo praktických lékařů pro děti a dorost|E15

Obcí, kde nemají lidé dostupného praktického lékaře pro dospělé, našlo ministerstvo zdravotnictví 22. V dalších 18 obcích chybí praktický lékař pro děti. Podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilony Hülleové je z hlediska dostupnosti dětského lékaře skutečně velmi problematických jen zhruba sedm obcí. A v nich ani ministerské dotace nepomohou. Ordinace se tam nemůže dlouhodobě uživit, pacientů je tam málo. „Představa, že síť lékařů bude stále stejně hustá, není reálná,“ říká Hülleová. Navíc má obavy, aby dotace nešly na nové ordinace v místech, kde se tím ohrozí stávající lékaři.

Při zavedení dotací pochválil předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák ministra za snahu. Upozornil ale, že by mladí lékaři potřebovali více, například usnadnit vzdělávání. Mezi obcemi, kde se podle ministerského seznamu zdravotním pojišťovnám nedaří zajistit praktické lékaře, jsou i větší města jako Most nebo Znojmo.

Kromě dotací od ministerstva získají v neatraktivních oblastech praktičtí lékaři o 30 procent vyšší platby od zdravotních pojišťoven a mnohde i podporu obce.