Europoslanec Ježek končí spolupráci s ANO, nesouhlasí s podporou Zemana

Petr Ježek

Petr Ježek Zdroj: profimedia.cz

Europoslanec Petr Ježek končí spolupráci s hnutím ANO. Oznámil to v dopise zaslaném předsednictvu hnutí. Ježek se s ANO rozchází v pohledu na podporu prezidenta Miloše Zemana a na vztah hnutí s komunisty a extremisty. Uvedl také, že má odlišné představy než vedení hnutí o požadavcích na osobu premiéra. Podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka je hnutí za Ježkův krok rádo, ocenilo by i to, kdyby odevzdal svůj mandát v Evropském parlamentu.

Ježek v dopisu připomněl, že spojil síly s ANO v době, kdy se jeho preference pohybovaly kolem 1,5 procenta. ANO se podle něj tehdy snažilo změnit podmínky v české politice. "Profilovalo se jako protikorupční, liberální, středo-pravicové a proevropské hnutí a prosazovalo mimo jiné transparentnost, efektivní spravování země, posílení právního státu a vlivu republiky v Evropské unii," napsal.

Podle Ježka sice ANO výrazně uspělo, postoje hnutí se ale zároveň posunuly. "Je to jiné hnutí a hraje jinou roli než dřív. V důsledku toho se s názory vedení hnutí ANO na zásadní politické otázky rozcházím, počínaje představou o předpokladech pro funkci premiéra, přes vztah k extremistům a komunistům, až po Miloše Zemana jako prezidenta republiky. Člověk nemusí být bývalý diplomat ani hovořit se současnými českými diplomaty po Evropě, aby viděl, jak je naše země opět oslabována," napsal.

Faltýnek dnes novinářům ve Sněmovně řekl, že rozchod hnutí s Ježkem byl otázkou delší doby. "My jsme rádi, že opouští naše hnutí, byli bychom rádi, kdyby odevzdal i mandát europoslance, který získal a pobírá za něj měsíčně nějakých půl milionu korun," uvedl.

Kritizoval pondělní rozhodnutí výboru ANO, který podpořil pro druhé kolo prezidentské volby Zemana. "V pohledu vedení hnutí se Miloš Zeman změnil po neuvěřitelně tragickém výkonu prezidentské funkce 'z pokračovatele Klausovy éry, kandidáta, který by si prezidentskou kandidaturou pouze léčil ego, jako prezident by dál rozděloval společnost, z Hradu by se za jeho prezidentství stalo opět mocenské centrum, v němž by měly hlavní slovo kontroverzní osoby spjaté se Zemanovou politickou kariérou' (rok 2013), na kandidáta hodného doporučení volit," napsal Ježek.

Ježek se nebrání diskusi se zástupci hnutí ohledně budoucnosti svého mandátu v Evropském parlamentu. Upozornil ale, že zákon hovoří jednoznačně. Podle něj mandát přísluší zvolenému europoslanci bez ohledu na to, zda zůstane členem strany, za kterou byl zvolen.

Ježek má blízko k místopředsedovi Evropského parlamentu Pavlu Teličkovi (nestraník), který se s ANO rozešel už loni. Za důvody rozchodu tehdy Telička označil svůj nesouhlas s podporou, kterou měl ve vedení ANO Zeman, a vzdalující se pozicí mezi ním a předsedou ANO Andrejem Babišem v pohledu na evropské otázky.

Ježek byl do Evropského parlamentu zvolen na kandidátce ANO jako druhý v pořadí za Teličkou. Kromě nich má ANO v europarlamentu další dvě zástupkyně: Ditu Charanzovou a Martinu Dlabajovou. Charanzová sdělila, že o podobném kroku jako Ježek neuvažuje, na druhou stranu se ale neztotožňuje s podporou Zemana, kterou oznámilo vedení ANO. "Miloš Zeman není můj kandidát," uvedla.

"Důvody Petra Ježka k odchodu z naší malé delegace respektuji a částečně s nimi souhlasím, zejména pokud jde o podporu stávajícímu prezidentovi. Že s podporou Miloše Zemana nesouhlasím, jsem deklarovala již před prvním kolem voleb a můj názor se nezměnil," napsala Dlabajová. Uvedla také, že chce dokončit europoslanecký mandát a shoduje se s vedením ANO, že má být Česko v Evropské unii aktivnější.

Vizitka europoslance Petra Ježka (52)

Datum a místo narození: 28. března 1965 v Praze

Vzdělání: absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze

Současná funkce: poslanec Evropského parlamentu, v EP je členem hospodářského výboru a předsedou delegace pro vztahy s Japonskem

Praxe: po studiu řadu let působil v diplomacii, specializoval se na oblast Evropské unie - byl mj. radou na českém zastoupení v Bruselu, na přelomu tisíciletí vedl na ministerstvu zahraničí odbor EU a západní Evropy, v letech 2001 až 2003 byl na ministerstvu zahraničních věcí vrchním ředitelem sekce evropské integrace; v roce 2003 přešel na úřad vlády, kde se stal ředitelem sekce premiéra (tedy nejvyšším šéfem kanceláře předsedy vlády), kterým byl tehdy Vladimír Špidla; po Špidlově demisi krátce působil jako zahraničněpolitický poradce jeho nástupce Stanislava Grosse; v roce 2005 stál u zrodu lobbistické firmy BXL Consulting (spolu se společníkem Pavlem Teličkou; v souvislosti s aktivitami v hnutí ANO byla poradenská činnost společnosti koncem roku 2013 ukončena).

Ostatní:

- Do EP byl zvolen v květnu 2014 jako nestraník na kandidátce hnutí ANO.

- Loni v listopadu Ježek oznámil, že v ANO vytvořil názorovou platformu s cílem usilovat o liberální a proevropské směřování Česka. Ježek řekl ČTK, že hnutí ANO by se mělo snažit najít společnou řeč s demokratickými stranami ve Sněmovně a mělo by se vyhnout spolupráci s KSČM a SPD. Zároveň vyjádřil politování nad tím, že ANO nepostavilo vlastního prezidentského kandidáta proti současné hlavě státu Miloši Zemanovi. Zemana kritizoval, že rozděluje společnost, odklání se od demokratického směřování a snaží se přimknout Česko k Číně a Rusku.

- Dnes oznámil, že končí spolupráci s hnutím ANO. Ježek se s ANO rozchází v pohledu na podporu prezidenta Miloše Zemana a na vztah hnutí s komunisty a extremisty. Uvedl také, že má odlišné představy než vedení hnutí o požadavcích na osobu premiéra.