Eurovolby v Česku skončily. Hlasovala zhruba pětina voličů

Volby do evropského parlamentu příliš voliče nelákají

Volby do evropského parlamentu příliš voliče nelákají Zdroj: CTK

Letošní volby do Evropského parlamentu české voliče k urnám nepřilákaly. Podle volebních komisařů přišlo dopoledne hlasovat v průměru necelá pětina voličů. Účast tedy může být rekordně nízká. Přesná čísla i výsledky hlasování budou ale zveřejněny až v neděli po 23. hodině, až skončí hlasování také ve zbývajících zemích EU. O přízeň voličů se ucházelo na 850 kandidátů z 38 stran, hnutí a koalic.

Ani předchozí eurovolby velký zájem voličů nevzbudily, ale jak v roce 2004, tak před pěti lety jich přišlo mírně přes 28 procent. Zájem o volby je zřejmě vyšší ve větších městech, v Praze prý hlasovalo lehce přes 20 procent voličů.
Jak ale připomíná Český rozhlas, europarlament ovlivňuje českou legislativu asi ze 70 procent.

Předvolební průzkumy dávaly největší šanci na úspěch sněmovním stranám. Volby podle nich mělo vyhrát vládní hnutí ANO před ČSSD, KSČM, TOP 09 a ODS, přičemž europoslance měly získat také buď KDU-ČSL, nebo Úsvit přímé demokracie. Z dalších stran by mohly podle průzkumů bodovat Strana zelených, Česká pirátská strana a Strana svobodných občanů. Nízká volební účast by ale nahrávala více stranám se stabilním voličským zázemím.

Volby zajímaly minimum voličů

Nad celorepublikovým průměrem byla volební účast pouze v Praze, podle odhadů volebních komisařů se pohybovala kolem 24 procent. Také v ostatních regionech přišlo více voličů ve městech. Přibližně pětina voličů přišla hlasovat v Libereckém kraji. Ve středních Čechách odvolilo v průměru 17 až 18 procent lidí, v Karlovarském kraji účast kolísala od 15 do 23 procent, v jižních Čechách v rozmezí od 12 do 21 procent.

Volby přinesou levicovou většinu v europarlamentu, tvrdí Sobotka
„Je důležité, aby nastala změna. Nyní má v Evropském parlamentu většinu pravice a já bych rád, aby tomu bylo naopak a více míst zastávala levice. Chceme, aby Evropská unie v budoucnu podporovala investice, vznikala nová pracovní místa a více bojovala s daňovými úniky,“ nechal se slyšet ministerský předseda Bohuslav Sobotka v České televizi.

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji se volební účast před uzavřením volebních místností většinou pohybovala mezi 15 až 20 procenty, na jižní Moravě na necelých 17 procentech a ve Zlíně průměrná účast činila zhruba 18 procent. V Ústeckém a Plzeňském kraji ale hlásili maximálně patnáctiprocentní účast. Marie Mazánková z olomouckého krajského úřadu v 13:30 řekla, že volební účast se zpravidla pohybuje kolem deseti procent.

Nízký zájem o eurovolby dokládal také malý počet žádostí o hlasování do přenosných hlasovacích schránek. Závěr voleb na Šternbersku zkomplikoval rozsáhlý výpadek elektrického proudu, který v poledne způsobila silná bouřka.

Výsledky eurovoleb mělo 90 procent okrsků sečteno za dvě hodiny
Výsledky letošních eurovoleb mělo více než 90 procent okrskových volebních komisí spočítáno a odevzdáno za dvě hodiny po uzavření volebních místností. Oznámil to mluvčí statistického úřadu Jan Cieslar. Rychlost volebních komisařů by mohla potvrzovat informace o nízké volební účasti. Výsledky ovšem bude moci ČSÚ zveřejnit až po ukončení hlasování v celé EU, tedy v neděli po 23:00.

Šéfové českých parlamentních stran přišli volit do Evropského parlamentu již v pátek, v prvních hodinách po otevření volebních místností. Od voleb mají různá očekávání, shodně ale vyzývají voliče, aby přišli. Dnes přišel hlasovat bývalý prezident Václav Klaus. Eurovolby jsou nepotřebné, nízká volební účast podle něj svědčí o tom, že pokus uměle řídit Evropu je omylem, řekl novinářům Klaus, který dlouhodobě současnou podobu a tempo evropské integrace odmítá.

O europoslancích dnes souběžně rozhodují také lidé v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku. Na výsledky voleb si budou muset Evropané počkat až do nedělní noci kvůli tomu, že většina zemí EU si bude europoslance volit až v neděli. První jména budoucích evropských poslanců budou známa nejdříve v neděli hodinu před půlnocí.

Výsledky hlasování na rozdíl od praxe při minulých eurovolbách začnou volební komisaři zjišťovat ještě dnes a odešlou je Českému statistickému úřadu. Ten je ale bude moci zpřístupnit na volebním webu až v neděli hodinu před půlnocí, kdy skončí hlasování v Itálii. Výsledky voleb v pondělí projedná Státní volební komise. Oficiální podobu získají v úterý zveřejněním ve Sbírce zákonů.

Evropský parlament
Evropský parlament bude mít celkem 751 poslanců z 28 zemí. Specifikem evropských voleb je to, že volič svým vhozeným hlasem podporuje také přímo celou europarlamentní frakci, tedy skupinu názorově podobných stran, do které se strana chce začlenit. Z vítězné frakce pak vzejde nový předseda Evropské komise.