Exministr zemědělství Jiří Milek prodává velké západočeské farmy

Exministr zemědělství Jiří Milek a majitel holdingu Úsovsko prodává agrární podniky Statek Sobětice a Žďár Chudenice

Exministr zemědělství Jiří Milek a majitel holdingu Úsovsko prodává agrární podniky Statek Sobětice a Žďár Chudenice Zdroj: Jiří Koťátko

V součtu obě farmy hospodaří na 4800 hektarech půdy
Obě společnosti chovají přes 2200 kusů skotu a prodávají i mléko
Exministr zemědělství Jiří Milek a majitel holdingu Úsovsko prodává agrární podniky Statek Sobětice a Žďár Chudenice
Obě prodávané farmy vydělávají
Statek Sobětice měl předloni čistý výdělek téměř 20 milionů korun při tržbách 195 milionů (ilustrační foto)
9
Fotogalerie

Zemědělská a potravinářská skupina Úsovsko bývalého ministra zemědělství Jiřího Milka se zbavuje dvou velkých podniků ležících mimo tradiční moravské državy koncernu. Na prodej jsou podle informací deníku E15 klatovské agrární podniky Statek Sobětice a Žďár Chudenice. 

„Obě firmy jsou na prodej jako celek. Zájemci již mají k dispozici investiční teaser,“ uvedl zdroj obeznámený s transakcí, který si nepřál být jmenován. 

V součtu obě farmy hospodaří na 4800 hektarech půdy, chovají přes 2200 kusů skotu a prodávají i mléko. Skupina Úsovsko ovládla obě firmy v roce 2013. 

Obě farmy vydělávají. Statek Sobětice měl předloni čistý výdělek téměř 20 milionů při tržbách 195 milionů korun. Společnost Žďár Chudenice udělala ve stejném období z obratu 27 milionů korun čistý zisk tři miliony korun.   

„Nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ reagovala na otázky týkající se připravovaného obchodu mluvčí Úsovska Vendula Špačková. 

Jiří Milek byl ministrem zemědělství za ANO v první vládě Andreje Babiše od prosince 2017 do června 2018. Úsovsko obhospodařuje téměř dvacet tisíc hektarů půdy. Většinu z toho má v domácím Olomouckém kraji. Čtvrtinu, která se aktuálně prodává, obdělává na Klatovsku. Koncern vyrábí rovněž müsli tyčinky Fit a křupky Bersi. 

Holding Úsovsko měl podle posledních zveřejněných výsledků v roce 2018 tržby 2,4 miliardy korun. Z nich vytvořil čistý zisk 149 milionů.  

„Transakce s velkými zemědělskými podniky hospodařícími na tisících hektarů pronajaté nebo vlastní půdy je poměrně vzácným jevem. Hlavním důvodem je velice omezená nabídka podobných aktiv nabízených k prodeji,“ komentoval Štěpán Flieger, ředitel oddělení fúzí a akvizic v poradenské společnosti EY.

Krajské volby 2020 v Plzeňském kraji >>>

Majitele změnil loni Úněšovský statek. Farmu obhospodařující v západních Čechách 6300 hektarů převážně orné půdy koupil rodinný fond Consillium miliardáře Tomáše Němce. Podobné obchody se podle Fliegera z EY udějí jednou až dvakrát za rok. 

Velké transakce se zemědělskou půdou podniká také společnost Dooku Group propojená s firmou Fine Dream z okruhu miliardáře Pavla Tykače. Dooku Group nakoupila pozemky pocházející z majetkové podstaty zkrachovalých firem, které sloužily pro vyvedení peněz z vytunelovaného Metropolitního spořitelního družstva.