Faltýnek nemá vyhráno, policie může trestní stíhání obnovit

Jednání ČSSD a ANO se obnovila 25. dubna 2018: Jiří Faltýnek (ANO)

Jednání ČSSD a ANO se obnovila 25. dubna 2018: Jiří Faltýnek (ANO) Zdroj: ČTK

Pokud vyšetřovatelé získají nové důkazy, může být obvinění Jaroslava Faltýnka obnoveno. V opačném případě by mohl vyváznout i premiér v demisi Andrej Babiš a jeho blízcí.

Donedávna se zdálo, že policie má v kauze Čapí hnízdo takzvaně nabito. Rozhodnutí dozorového žalobce Jaroslava Šarocha zrušit stíhání šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka a dalších tří lidí kvůli nedostatku důkazů však vyvolává opačný dojem.

Šaroch přitom ještě na začátku roku postup vyšetřovatelů hájil v Poslanecké sněmovně. Jisté nyní je, že obžaloby na zbývající podezřelé včetně premiéra v demisi a lídra ANO Andreje Babiše a jeho blízké hned tak nepadnou, byť se svými stížnostmi na rozdíl od Faltýnka a spol. neuspěli. Účast trestně stíhaného Babiše v čele případné nové vlády je přitom hlavní překážkou jednání mezi ANO a ČSSD.

Nejasnosti prohloubila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Naznačila, že Faltýnek a tři bývalí členové orgánů firem, pod které farma Čapí hnízdo spadala, nemají definitivně vyhráno. „Pokud by se při vyšetřování podařilo policejnímu orgánu nashromáždit další důkazy, které by odůvodňovaly jiný závěr, bylo by možné stíhání obnovit,“ řekla.

Z jejích slov je zřejmé, že Šaroch vrátil případ kriminalistům k dopracování. Spekuluje se o tom, že důkazní nouze je údajně i u Babiše a dalších šesti obviněných. Pokud by se policii nepodařilo nalézt pádnější argumenty také u nich, nelze vyloučit, že nakonec nemusí čelit obžalobě před soudem a jejich stíhání skončí.

„Je to záležitost, která mě má donutit odejít z politiky. Nic jsem neukradl. Je to politická kauza,“ zopakoval Babiš s tím, že zrušení stíhání prvního místopředsedy svého hnutí vítá.

„Stíhání u těchto obviněných bylo neodůvodněné a minimálně předčasné, protože se policii nepodařilo doložit, že by splňovali všechny znaky stíhaného trestného činu, především pak subjektivní stránku,“ uvedla k verdiktu Šarocha jeho mluvčí.
Vzhledem k tomu, že loni v září a pak znovu v lednu požádal spolu s policií dolní komoru parlamentu, aby zbavila Babiše a Faltýnka poslanecké imunity, je takové vysvětlení zarážející. Předpokládalo se, že považuje do té doby získané důkazy za dostatečně silné, protože jinak by do tak citlivého případu nešel.

Šaroch se k záležitosti nevyjádřil, další informace neposkytla ani Zenklová. Šéf ANO zvažuje, co dál. „Moji právní zástupci analyzují rozhodnutí, které má šedesát stran, a pak mě obeznámí s dalším postupem,“ konstatoval.

Státního zástupce Šarocha zdržely volby
 Několik měsíců trvalo státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi, než rozhodl o stížnostech proti stíhání celkem jedenácti obviněných v kauze Čapí hnízdo. Kritizoval ho za to jeho nadřízený, nejvyšší žalobce Pavel Zeman. Prodlevu však způsobily volby do Poslanecké sněmovny, po nichž musela policie znovu žádat o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, a také opakované námitky na podjatost Šarocha. Ty nakonec Babiš a spol. stáhli.