Firmy nestíhají termín pro první hlášení DPH, chybí jim řada údajů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Týden před termínem pro odevzdání kontrolního hlášení u daně z přidané hodnoty řada firem nadále eviduje problémy při sestavování výkazů a řada z nich ještě kontrolní hlášení nepodala. Vyplývá to z ankety mezi poradenskými a účetními firmami. První konečný termín pro podání kontrolního hlášení za leden je 25. února. Zavedení kontrolního hlášení je v zákoně od ledna 2015 s odloženou roční účinností.

Kontrolní hlášení k DPH jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Firmy musí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, bude lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně.

„Týden před podáním prvního kontrolního hlášení je přibližně třetina našich klientů hotová s jeho přípravou. S největšími problémy se potýkají společnosti, jejichž účetní systémy neumožňují přípravu kontrolního hlášení v požadovaném speciálním formátu. Jde většinou o nadnárodní firmy s účetními programy od zahraničních poskytovatelů,“ uvedl odborník na nepřímé daně v PwC ČR Martin Diviš.

Úpravy na poslední chvíli

Firmy tak podle něj musí například ručně upravovat data, identifikovat transakce se speciálním režimem nebo propojit databáze obchodních partnerů s databází vystavených a přijatých faktur. Obecně ale lze podle něj říci, že společnosti věnují kontrolnímu hlášení dostatečnou pozornost a většina z nich zvládne do 25. února svá první kontrolní hlášení podat.

Daňová poradkyně společnosti Mazars Pavla Hadrabová uvedla, že mnoho poskytovatelů účetních systémů dodělalo poslední úpravy v účetních programech až na počátku února a velká část klientů Mazars sestavuje svá první kontrolní hlášení až nyní. „Společně s klienty řešíme problémy s nevyladěností jejich účetního software, kdy musí účetní záznamy, které jsou automaticky propisovány do kontrolního hlášení, ručně upravovat. Velmi často také zodpovídáme metodické dotazy týkající se vyplnění jednotlivých částí kontrolního hlášení,“ uvedla.

Největším problémem se podle Hadrabové ukazuje vyplnění DIČ zákazníka. „Tento údaj většina z našich klientů dosud ve svých účetních systémech neevidovala a nejsou vždy schopni DIČ od svých zákazníků zjistit,“ upozornila.

Hrozí vysoké sankce

Za neodevzdání formuláře nebo nedodržení podmínek u kontrolního hlášení přitom hrozí řada sankcí. „Odevzdání kontrolního hlášení 26. února je už za pokutu 1000 korun. Sankcí je ale řada a maximální výše, které může pokuta dosáhnout, je půl milionu korun,“ upozornila daňová poradkyně společnosti TaxVision Blanka Štarmanová.

Ministerstvo již připravilo novelu zákona zmírňující sankce. Vláda předlohu schválila v polovině ledna, ale musí ji ještě schválit parlament a podepsat prezident.

„Co se týká našich klientů, pro které kontrolní hlášení připravujeme, tak nepředpokládáme, že bychom hlášení nestihli podat, zhruba u poloviny klientů již máme vše připraveno,“ uvedl Richard Knobloch z auditorské a poradenské sítě BDO.