Firmy začínají kalkulovat růst mezd pro příští rok. Pod inflaci nepůjdeme, shodují se odbory

Od Nového roku vzrostou mzdy napříč obory minimálně o pět procent, tvrdí odborníci.

Od Nového roku vzrostou mzdy napříč obory minimálně o pět procent, tvrdí odborníci. Zdroj: ČTK

„Snažíme se zvyšovat ceny všem odběratelům v rozmezí do dvaceti procent, průměrně o desetinu. Bohužel ale zdražují i dodavatelé, od kterých odebíráme my – slévárny, energie, nákladní doprava. Těžko si pak můžeme dovolit stejnou měrou zvyšovat mzdy,“ shrnuje šéf strojírenského holdingu Motor Jikov Miroslav Dvořák.
„Plánujeme postupné zvyšování platů. Konkurenční obory nabízejí mnohem lepší finanční ohodnocení než hotelnictví, proto si nemůžeme dovolit šetřit na zaměstnancích,“ uvedla v rozhovoru pro dník E15 personální ředitelka pražského hotelu Marriott Prague Kateřina Fialová.
Mzdy v automobilce Škoda by měly vzrůst minimálně o inflaci, uvádí odborový předák Jaromír Povšík.
Stavební společnost Metrostav v dalším roce hodlá plošně zvýšit mzdy pracovníkům, a tím kompenzovat nárůsty cen způsobené inflací.
„Mzdy se budou zvyšovat podle situace v jednotlivých regionech o rozptyl mezi pěti a patnácti procenty,“ sděluje Jitka Pajurková, marketingová ředitelka řetězce McDonald’s.
6
Fotogalerie

Nedostatek pracovníků, rostoucí inflace a zvyšování výrobních a provozních nákladů jsou hlavní položky, které ovlivňují stále probíhající rozhodování podniků o míře zvýšení mezd pro příští rok. „Firmám, které stále bojují s nedostatkem pracovníků, často nezbývá nic jiného než mzdy zvyšovat, i když tempo vzhledem k růstu nákladů na energie či materiál může být v příštím roce v průměru nižší než letos,“ komentuje výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Pavel Prokop výsledky nedávného průzkumu ČSOB.

Z průzkumu, kterého se zúčastnily čtyři stovky firem a podnikatelů, vyplývá, že dvě pětiny českých firem plánují v příštím roce mzdy zvýšit, ať už plošně, nebo jen vybraným zaměstnancům. Průměrné zvýšení by mělo činit deset procent. Pro srovnání, na přelomu loňského roku přidala všem nebo vybraným zaměstnancům více než polovina dotázaných firem a průměrný růst mezd činil dvanáct procent.

„Podle našich informací se od Nového roku mzdy zvýší pravděpodobně napříč všemi obory, a to minimálně o úroveň narůstající inflace, tedy o čtyři až pět procent,“ domnívá se generální ředitel personální společnosti Randstad ČR Jacek Kowalak. Většina firem podle něj míru zvýšení mezd stále ještě propočítává.

„Kromě narůstající inflace a životních nákladů hraje v těchto kalkulacích zásadní roli také nízká míra nezaměstnanosti, a tedy konkurenceschopnost firem v oblasti udržení stávajících či náboru nových zaměstnanců,“ dodává Kowalak.

Video placeholde
Trh práce: Vývoj nezaměstnanosti v ČR od roku 1989 • Videohub

Složitá vyjednávání

V průmyslových odvětvích, která nejvíc postihla energetická krize, je zvyšování mezd pozvolné a týká se spíše nižších jednotek procent. „S Odborovým svazem ECHO a Českým odborovým svazem energetiků jsme se pro rok 2022 dohodli na růstu tarifů o čtyři procenta,“ uvádí ředitel Českého svazu zaměstnavatelů v energetice Richard Vidlička.

Přestože se v mnoha firmách stále ještě kolektivně vyjednává, první výsledky  jsou známé. „V jedné z firem byla uzavřena kolektivní smlouva s platností od začátku listopadu. Dohodlo se zvýšení o čtyři procenta a další by mělo následovat na začátku příštího roku, ale ještě není jasné o kolik,“ říká místopředseda odborového svazu KOVO Tomáš Valášek a předjímá, že „vyjednávání bude hodně složité a tvrdé“.

Důvodem opatrnosti zaměstnavatelů je prudké zdražování energií a výrobních materiálů. „Snažíme se zvyšovat ceny všem odběratelům v rozmezí do dvaceti procent, průměrně o desetinu. Bohužel ale zdražují i dodavatelé, od kterých odebíráme my – slévárny, energie, nákladní doprava. Těžko si pak můžeme dovolit stejnou měrou zvyšovat mzdy,“ shrnuje hlavní problém šéf strojírenského holdingu Motor Jikov Miroslav Dvořák.

Podobné dilema trápí také automobilku Škoda Auto. Velké škrty, kterými se snaží společnost ušetřit, se podle odborářů nemají dotýkat zaměstnanců. „Odbory nemají nic proti úsporám, pokud nedolehnou na personál. V kolektivním jednání budu požadovat zvýšení mezd o inflaci, rád bych i něco nad ni, abychom udrželi reálnost mezd,“ podotýká odborový předák Jaromír Povšík.

Náklady stoupají

Úroveň inflace je pro odbory hlavním argumentem při vyjednávání mzdového nárůstu pro další rok. „Vzhledem k inflaci jsme doporučili minimální navýšení šest procent, ale požadavky vycházejí z výsledků firem, takže někde se jedná spíše o udržení zaměstnanosti, důstojném „odchodném“ při hromadném propouštění a zachování stávajících výhod než o zvyšování mezd,“ líčí Valášek. Ve firmách s dobrými ekonomickými výsledky, kde se loni nepřidávalo, by se podle něj měl požadovat desetiprocentní nárůst mezd.

Některá odvětví plánují zvýšení i přes prudký růst nákladových cen. Stavební společnost Metrostav v příštím roce hodlá plošně zvýšit mzdy pracovníkům a tím kompenzovat růsty cen vyvolané inflací. „Už teď můžeme říci, že v rámci kolektivního vyjednávání jsme se dohodli na nárůstu minimálních hodinových mzdových tarifů u dělníků o deset procent a měsíčních tarifů technicko-hospodářských profesí o šest procent,“ uvádí mluvčí Vojtěch Kostiha.

Stavebnictví navíc delší dobu pociťuje malé množství nových pracovníků a mzdovou stagnaci si nemůže dovolit. „Nedostatek pracovníků evidujeme napříč profesemi, a přestože s náborem začínáme už na středních a vysokých školách, se kterými extenzivně spolupracujeme, máme lidí nedostatek. Platí to jak pro dělnické, tak pro technicko-hospodářské pozice,“ říká Kostiha.

 „Jinak pracovat nebudou“

Zvyšování mezd v pohostinství a gastronomii bude zřejmě nutností v oborech, které dlouhodobě trpí následky pandemie. Platy zřejmě porostou jak u pracovníků v restauracích, tak v hotelích.

„Plánujeme postupné zvyšování platů. Konkurenční obory nabízejí mnohem lepší finanční ohodnocení než hotelnictví, proto si nemůžeme dovolit šetřit na zaměstnancích,“ uvedla v rozhovoru pro deník E15 personální ředitelka hotelu Marriott Prague Kateřina Fialová.

Polepší si i zaměstnanci rychlého občerstvení. „Na plánu zvyšování mezd pracujeme společně s licenčními partnery, kteří jednotlivé restaurace provozují. Mzdy se budou zvyšovat podle situace v jednotlivých regionech o rozptyl mezi pěti a patnácti procenty,“ sděluje Jitka Pajurková, marketingová ředitelka McDonald’s, kde největší nedostatek lidí hlásí v provozu.

Akutní nedostatek pracovníků v potravinářství se projevuje hlavně na výrobních pozicích. V některých podnicích proto musely razantně vzrůst mzdy už na podzim. „Zvyšování u nás proběhlo už v říjnu – zvedli jsme agenturním pracovníkům mzdy o čtvrtinu, jinak tu pracovat nebudou,“ popisuje manažerka jakosti z rodinné firmy Lahůdky – Palma Iveta Hajduková.

S obdobnou situací se potýká i další lahůdkářství. „Vyučení pracovníci prakticky nejsou a těch, kteří by v tomto odvětví chtěli dlouhodobě a spolehlivě pracovat, je velmi málo. Hledáme kuchařku studené kuchyně, popřípadě i vedoucí provozu,“ sděluje jednatel teplických Lahůdek Jitřenka Martin Paroulek. Ten svým zaměstnancům v tomto čtvrtletí už zvýšil platy o desetinu.

Když se daří

Sektor e-commerce se v pandemickém roce dočkal nebývalého rozmachu. Povedlo se nejen zněkolikanásobit tržby, ale i nabírat nové zaměstnance, kteří hromadně opouštěli obory utlumené pandemií.

„Měsíčně hledáme vyšší desítky nových lidí a zájem u nás pracovat je velký,“ hlásí ze Zásilkovny její mluvčí Kamil Chalupa. Firma ovšem zaznamenala nedostatek odborníků na IT a pracovníků v provozu v regionech. Při zvyšování mezd v příštím roce se firma také bude řídit růstem spotřebitelských cen. „Plán je zvyšovat mzdy ve spojení s mírou inflace,“ říká.

Bankovnímu sektoru se letos také dařilo. Čistý zisk skupiny ČSOB za tři čtvrtletí stoupl o 84 procent. Ostatní velké banky zaznamenaly rovněž výrazný nárůst zisku. Je ovšem otázkou, do jaké míry se to promítne do mezd zaměstnanců bank.

„Zda a o kolik budeme upravovat mzdy zaměstnancům, je v tuto chvíli předmětem interních diskuzí,“ podotýká mluvčí České spořitelny Lukáš Kropík.