Fúze univerzit za 120 milionů

Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava

Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava Zdroj: profimedia.cz

Historicky první fúze dvou českých univerzit přijde v příštích třech letech na 120 milionů korun. Spojení Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava s Ostravskou univerzitou zaplatí ministerstvo školství. Cílem je vznik třetí největší univerzity v zemi se statusem vědeckovýzkumného centra, která by mohla přilákat zájemce o studium jak technických, tak medicínských, přírodovědných či humanitních oborů i ze sousedního Polska.

Na co přesně stát desítky milionů vynaloží, však není úplně jasné. Úřad Josefa Dobeše (VV) i vedení škol hovoří o nutnosti vypracovat legislativní, vzdělávací a provozní analýzy.

„Předpoklad je, že slučování v každém roce přijde na 40 milionů. Přece jen se spojují dvě instituce velikostí srovnatelné se středně velkými městy. Finanční prostředky se budou modifikovat podle skutečných potřeb,“ řekl deníku E15 rektor Vysoké školy báňské Ivo Vondrák.

Prvních 40 milionů poskytne letos ministerstvo na projekt Podpora vytváření podmínek pro sdílení kapacit, který si školy podaly. Výsledkem má být lepší koordinace výuky, výzkumu a vývoje a schopnost pružněji reagovat na požadavky trhu práce. „Financování v následujících letech bude předmětem jednání,“ neurčitě sdělilo tiskové oddělení rezortu.
Nejprve vznikne analýza rozdílů mezi oběma univerzitami. Zaměří se na způsob studia, výuku či řešení vědy a výzkumu. „To bude první krok: najít společnou legislativu, hledat cesty, kde si můžeme vypomoci s výukou, nastavit nové studijní předpisy a řády,“ upřesnil Vondrák.

„Bude to věc trošku neprobádaná, která bude vyžadovat jak profesionální přístup lidí z univerzit, tak nejspíš také externí poradenství,“ dodal Vondrák.

Vysoká škola báňská má sedm fakult orientovaných především na technické a ekonomické obory a kolem pětadvaceti tisíc studentů, Ostravská univerzita přes deset tisíc studentů. K tomu je samozřejmě třeba připočítat stovky studijních programů a různých projektů a tisíce předmětů. Každá škola má i svůj informační systém a také ekonomiku a metodiku řízení.

Dobešův úřad by přivítal další slučování vysokých škol, jejichž počet se v posledním desetiletí zvýšil více než na sedm desítek. Tento nárůst je přitom pouze kvantitativní, úroveň vzdělání se v Česku proti vyspělým evropským zemím snižuje.
„Vznikla řada nových škol a fakult místo toho, aby se integrovaly ty stávající. Třeba v Brně je hned několik vysokých škol, které mají fakulty stejného typu. Fúze jsou náš dlouhodobý záměr,“ řekl nedávno deníku E15 ministr Dobeš.

Zkušenosti v tomto směru má zatím pouze česká armáda, která v roce 2004 sloučila své tři tehdejší vojenské vysoké školy do Univerzity obrany.