Galileo v Praze bude za nižší platy, nepřijde asi třetina lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Space Today Online

Představa, že se všech současných 40 zaměstnanců Úřadu pro dohled nad evropským navigačním systémem Galileo (GSA) přesune z Bruselu do Prahy, má trhliny – deník E15 zjistil, že stěhovat se nechce téměř třetina personálu. Tento odhad otvírá dveře odborníkům z České republiky, tuzemské úřady už na jejich oslovování pracují.

Přednostní právo pro české občany, kteří by uplatnili znalost unijního prostředí, jazyků a bezpečnostní prověrky, neexistuje. „GSA je evropská agentura, zájemci se proto musí hlásit do výběrových řízení vypsaných na unijní úrovni,“ zdůrazňuje vládní zmocněnec pro Galileo Karel Dobeš.

Boj o správní část Galilea vyhrála Praha loni v prosinci, její snažení trvalo čtyři roky.

Důvody, proč by někteří pracovníci GSA do Prahy nešli, jsou vedle čistě soukromých dva. Prvním je nižší plat: statistický úřad Eurostat řadí Prahu do jiné nákladové kategorie než Brusel. „Ti, kdo přijdou, budou brát o šestnáct procent základu méně,“ konstatuje zmocněnec Dobeš.

Druhou překážkou je absence takzvané Evropské školy, tedy vzdělávacího zařízení, kde se vyučují nejméně tři hlavní evropské jazyky (například angličtina, francouzština, němčina) a kam by nově příchozí zapsali své děti. Evropské školy mají smlouvy s Evropskou komisí, která platí výdaje na děti svých zaměstnanců. Situaci řeší ministerstvo školství.

V GSA, jenž dočasně sídlí v belgické metropoli a má působit od poloviny příštího roku v budově bývalé konsolidační agentury v Praze 7, patří zatím Česku dvě místa. Odbor ICT a logistiky vede Miroslav Slezák, soutěž na koordinátora přesunu vyhrál český uchazeč.

O pražské adrese pro správní systém družicové navigace rozhodla jednomyslně Rada ministrů dopravy. Původně rovněž plánovaná bezpečnostní a monitorovací střediska přidělila Francii a Německu.
„Přínosem pro Českou republiku bude posílení její image, rozšíření a posílení průmyslových a vědeckých aktivit v oblasti kosmických technologií a nové pracovní příležitosti hlavně ve službách,“ komentoval tehdy v reakci na český úspěch Karel Dobeš.

V plném provozu by měla administrativní část GSA pojmout až šedesátku lidí, tedy o dvacet více než nyní. „Ideální by bylo, kdyby z těch současných čtyřiceti přišli všichni. S úbytkem se ale musí počítat,“ říká zmocněnec Dobeš.

Hostitelská země připravuje ve spolupráci s GSA po prázdninách jakousi „seznamovací“ akci – do české metropole totiž pozve zaměstnance společně s rodinami, aby se sami přesvědčili, do čeho jdou a jaké jsou v Česku možnosti. Druhé kolo přesvědčování se potom chystá na únor příštího roku.
Podle evropského práva se pracovníci GSA musí dozvědět termín stěhování v předstihu a dostanou lhůtu, v níž se musí vyjádřit, zda na nové působiště odejdou či nikoli.