Grémium ČSSD podpořilo Sobotku ve snaze zrušit buňku v Duchcově

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Nejužší vedení sociální demokracie podpořilo premiéra a předsedu strany Bohuslava Sobotku ve snaze zrušit místní buňku ČSSD v Duchcově, která uzavřela koalici mimo jiné s extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Předseda vlády na adresu DSSS uvedl, že patří mezi strany, které mají rasistický nebo fašistický charakter.

Podle šéfa DSSS Tomáše Vandase však v takovém případě musí Sobotkův kabinet podat návrh na rozpuštění strany. Jinak požaduje omluvu. Sobotka Vandasovu výzvu odmítl.

Vedení sociálních demokratů požadovalo zrušení duchcovské buňky již dříve, zatím ho ale nedosáhlo. „Já jsem dnes získal podporu na jednání politického grémia sociální demokracie proto, abych na jednání ústředního výkonného výboru, které se uskuteční v sobotu, to znamená zítra, navrhl zrušení místní organizace sociální demokracie v Duchcově,“ řekl dnes na tiskové konferenci ve Sněmovně ministerský předseda.

Je třeba zrušit duchcovskou buňku?

Duchcovskou buňku je podle něj třeba zrušit, protože její postup je „v rozporu s programem sociální demokracie, s její demokratickou tradicí a se zásadami, které sociální demokracie prosazuje“. Sobotka je zásadně proti tomu, aby ČSSD na jakékoliv úrovni vytvářela koalice se stranami, které mají rasistický nebo fašistický charakter. Takovou podle něj nepochybně DSSS je.

„Pokud tedy pan Sobotka považuje Dělnickou stranu sociální spravedlnosti za rasistickou nebo fašistickou, měla by taková strana logicky porušovat ústavní pořádek ČR. V takovém případě má jako premiér přímo povinnost bezodkladně konat,“ uvedl v tiskové zprávě Vandas. Vláda podle něj musí podat návrh na rozpuštění DSSS. Pokud to neudělá, chce její předseda omluvu za Sobotkovy „lživé výroky, poškozující dobrou pověst strany“.

„O zřejmých, jasných a viditelných věcech není třeba polemizovat. A už vůbec ne s panem Vandasem,“ napsal Sobotka.

Dlouhé snahy o zrušení

O zrušení duchcovské buňky jednal v listopadu ústecký krajský výbor strany, ale navzdory jasné Sobotkově výzvě místní organizaci nerozpustil. Učinit to může ústřední výkonný výbor, který zasedne v sobotu dopoledne v Praze. Jeho jednání bude předcházet zasedání předsednictva ČSSD.

V ČSSD je od roku 1995 v platnosti takzvané bohumínské usnesení, které sociální demokracii zapovídá spolupráci s extremistickými politickými stranami. Konkrétně jmenuje SPR-RSČ, KSČ, MNS, KSČM, LB a SDL. Navzdory bohumínskému usnesení mají ale sociální demokraté koalice s komunisty například v krajích či obcích. Komunisté jsou také součástí trojčlenné koalice v Duchcově.

Předchůdkyně DSSS, Dělnická strana vznikla v roce 2003. V roce 2010 vyhověl Nejvyšší správní soud návrhu vlády na zrušení strany. Soud v ní shledal xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus Adolfa Hitlera. Představitelé rozpuštěné strany pak vytvořili DSSS.