Hanák: Lidé by měli jasně vědět, kde se budou prolamovat limity

Zámek Jezerka, na pozadí důl ČSA

Zámek Jezerka, na pozadí důl ČSA Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Obyvatelé dotčených oblastí by měli jasně vědět, kde se budou prolamovat takzvané těžební limity hnědého uhlí. Po jednání tripartity to řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v červnu navrhl odložit o pět let rozhodnutí o další těžbě na Dole ČSA společnosti Severní energetická.

„Odkládat rozhodnutí si myslím, že není moudré. Není to zodpovědné k občanům, kteří v těchto lokalitách žijí. Měli by natvrdo vědět, zda mají svoje byty a domy v zónách, kde se budou prolamovat limity, nebo nemají,“ uvedl Hanák. Podobně dnes v Radiožurnálu hovořila starostka Litvínova Kamila Bláhová. „Scénář, že by se rozhodnutí o limitech na dole ČSA odložil o dalších pět let, je krutý nejen pro obyvatele Horního Jiřetína a Černic, ale také pro obyvatele Litvínova,“ uvedla.

Mládek rozhlasu řekl, že vláda bude ze čtyř možných variant volit mezi dvěma: buď prolomení limitů pouze na Bílině, nebo na Bílině i ČSA, což by vyžadovalo zbourání celého Horního Jiřetína. Rozhodnutí ale může být odsunuto do roku 2020. Na dole se bude těžit do roku 2025, připomněl.

Těžba hlušiny

„Pokud by vláda rozhodla v roce 2020, tak hrozí, že tam budou roky, kdy se žádné uhlí těžit nebude, ale bude se těžit pouze hlušina,“ řekl Radiožurnálu ministr. Pro posunutí rozhodnutí do roku 2020 je pro tripartitu silným argumentem to, že ČEZ musí do roku 2019 rozhodnout, jestli bude provozovat elektrárnu Počerady, nebo ji v roce 2024 zavře, řekl Mládek. „Pokud ji zavře, uhlí z ČSA není zapotřebí,“ dodal.

Mládek v červnu uvedl, že kvůli potřebám českého teplárenství je naopak pro okamžité prolomení limitů v dole Bílina, který patří Severočeským dolům ze skupiny ČEZ. Případné prolomení Bíliny však nezasáhne žádná lidská sídla.

Vláda se s odbory a zaměstnavateli domluvila na tom, že ještě před předložením materiálu o limitech vládě ministerstvo průmyslu doplní ve spolupráci s ministerstvem financí a práce a sociálních věcí ke každé ze čtyř variant řešení možná sociální i jiná opatření, která by bylo možné udělat ve prospěch sociálně-ekonomického rozvoje regionu. „Naší snahou je přitom minimalizovat dopady na zaměstnanost v tom strukturálně postiženém regionu,“ uvedl v prohlášení po jednání tripartity Mládek. Podle posledních informací by vláda měla o limitech rozhodnout nejdříve v září.

Hanák: Odkládat rozhodnutí není moudré. Není to zodpovědné k občanům, kteří v těchto lokalitách žijí

Ministerstvo průmyslu v lednu představilo čtyři varianty toho, jak s limity dále naložit. Kromě zachování nebo úplného prolomení limitů, je ve hře také pouze prolomení limitů v lomu Bílina. Mládek dříve navrhoval posunutí limitů v lomu ČSA, což by znamenalo zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně, v červnu však oznámil, že od tohoto plánu upustil, protože studie, které si nechalo ministerstvo vypracovat, ukázaly, že tento postup by byl pro těžaře nerentabilní. Právě s výsledky těchto studií dnes tripartitu seznámil.

Ráno také demonstrovala před úřadem vlády, kde tripartita jednala, asi stovka hornických odborářů převážně ze společnosti Severní energetická. Horníci požadovali úplné prolomení limitů těžby uhlí. Proti jakémukoliv prolamování se naopak bouří převážná část místních obyvatel i ekologové.

Jan Mládek: Letos se prolomí limity maximálně na Bílině