Havel odešel, Fórum 2000 bude žít dál

Dalajlama v Praze na pozvání Václava Havla a Fora 2000

Dalajlama v Praze na pozvání Václava Havla a Fora 2000 Zdroj: forum2000.cz

Kromě politiky a psaní věnoval Václav Havel podstatnou část svého života práci v neziskovém sektoru a zakládání nadací. Světově nejznámějším projektem je nadace Fórum 2000, která už 16 let zve do Prahy osobnosti, jako jsou dalajlama, filantrop George Soros, politolog Francis Fukuyama nebo izraelský prezident Šimon Peres. Havel bude chybět, ale chceme pokračovat, řekl E15 mluvčí fóra Filip Šebek.

„Považujeme Fórum 2000 za část Havlova duchovního odkazu,“ uvedl Šebek. Havel založil Fórum 2000 v roce 1996 spolu s japonským filantropem Yohei Sasakawou a nositelem Nobelovy ceny míru Elie Wieselem. První fórum v roce 1997 mělo být původně i posledním, myšlenka setkávání světových vizionářů se však ujala.

Letošní ročník zahajovala barmská disidentka Su Ťij a vystoupili na něm například laureát Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz nebo autor takzvaného Stanfordského vězeňského experimentu Philip Zimbardo. Hlavním partnerem akce je japonská dobročinná organizace Nippon Foundation, finančně ji podporuje řada organizací i soukromých dárců. „Připravujeme teď 16. ročník, který má téma Média a demokracie. To ještě letos vymyslel Václav Havel, který byl v programovém vedení fóra,“ doplnil Šebek.

Dalšími dobročinnými projekty, spojenými s osobností bývalého prezidenta, jsou Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97, Knihovna a archiv Václava Havla a Výbor dobré vůle – nadace Olgy Havlové, založená ještě za života jeho první manželky.

Nadace Vize 97 má široký záběr od oblasti sociální a zdravotnické až po podporu vysokoškolského studia v zahraničí. Nadace stojí také za projektem duchovního střediska Pražské křižovatky, která vznikla zrestaurováním odsvěceného kostela svaté Anny. Každoročně v den Havlových narozenin zde bývá udělována Cena Nadace Vize 97. Letošním laureátem se stal literát Konrad Paul Liessmann.

Knihovna Václava Havla byla založena po vzoru prezidentských knihoven ve Spojených státech. Slouží k dokumentaci, výzkumu a propagaci jeho díla a myšlenek. Zakladateli knihovny byli Havlova druhá manželka Dagmar, sociolog Miloslav Petrusek a nynější ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Hlavními mecenáši jsou těžební skupina NWR miliardáře Zdeňka Bakaly a Česká spořitelna.