Havlíčkova hospodářská strategie je slabá a neuvádí zdroje financování, kritizuje ČSSD

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček Zdroj: Michael Tomeš

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
6
Fotogalerie

Nástřel Hospodářské strategie ČR, jejíž definitivní podobu má šéf rezortu průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) předložit vládě už v březnu, kritizuje koaliční ČSSD. Termín považuje za nereálný.

„Ještě donedávna chyběla naší zemi jasná vize. Sice jsme měli desítky strategických dokumentů, většina z nich ale vznikala izolovaně na jednotlivých úřadech a končila v šuplících,“ prohlásil ministr.

Od kabinetu dostal za úkol narýsovat hlavní směry rozvoje české ekonomiky do roku 2030. Z návrhu však není jasné, jak zajistí financování záměrů. Sociální demokracii vadí i jeho neprovázanost s Národním investičním plánem premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo to, že se nezabývá sektorem služeb, cestovním ruchem v regionech či rekvalifikací pracovních sil kvůli nástupu robotizace. Ministerstvo argumentuje tím, že zatím vypracovalo základní teze. 

„Strategie ve své současné podobě nikoho neurazí ani nenadchne. Příští vláda by ji zřejmě shodila ze stolu jako zbytečný materiál, což nechceme,“ shrnul odborný mluvčí ČSSD pro průmysl a obchod Petr Dolínek.

K předloženým tezím se vyjadřovali i další členové strany. Například ke školství bývalá šéfka rezortu Kateřina Valachová, k dopravě poslanec Jan Birke a ke krajům pardubický hejtman Martin Netolický.

Havlíčkův úřad si stanovil osm hlavních pilířů. Hodlá více propojit výrobní odvětví s vědou, podporovat malé a střední podniky, posunout české hospodářství na vyšší pozice v mezinárodní dělbě práce nebo zvýšit kvalitu přímých zahraničních investic. Inspirací jsou pro něj skandinávské země, Nizozemsko, Švýcarsko či Irsko.

„Není jasné, kde chtějí autoři strategie najít finance na její naplnění,“ píše se ve výhradách expertní komise oranžových s tím, že opatření obecné povahy například na snížení administrativy a byrokratičnosti podnikání musejí být hrazena z veřejných rozpočtů. „Konkrétní kroky v oblasti investic i provozu je ale potřeba financovat soukromým kapitálem. Stát je musí významně bonifikovat,“ míní ČSSD.

Mluvčí ministerstva průmyslu Štěpánka Filipová uvedla, že samotná Hospodářská strategie ČR bude připravena až poté, co vláda přijme stávající teze. Ujistila, že bude provázána s investičním plánem za osm bilionů korun, který Babiš představil v prosinci.

„Vedle veřejných rozpočtů, tedy zdrojů národních i evropských, bude strategie počítat s kofinancováním ze soukromých zdrojů včetně projektů PPP, které jsou kombinací veřejných a soukromých peněz,“ dodala Filipová.

K výhradám, že teze pomíjejí sektor služeb, uvedla, že této oblasti bude věnován samostatný pilíř. A odmítla, že by dokončení strategie mohlo nabrat skluz. „Do března to lze stihnout,“ tvrdí.