Inflace v červenci mírně zrychlila růst na 3,4 procenta

ČSÚ

ČSÚ Zdroj: profimedia.cz

ČSÚ
2
Fotogalerie

Spotřebitelské ceny v Česku v červenci meziročně zrychlily růst na 3,4 procenta z červnových 3,3 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Inflace tak byla v souladu s prognózou České národní banky. Podle analytiků je ale výsledek citelně nad očekáváním finančního trhu, očekávané zpomalení inflace se může oddálit až do příštího roku.

Podle statistiků byl meziroční vývoj ovlivněn oboustrannými cenovými pohyby v několika oddílech spotřebního koše. „Například v oddíle alkoholické nápoje, tabák vzrostly oproti loňsku ceny tabákových výrobků o téměř 14 procent a naopak v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje meziročně klesly ceny brambor o zhruba 13 procent,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Aktuální prognóza ČNB předpokládá, že inflace zůstane nad třemi procenty do konce roku, protože firmy budou kompenzovat výpadky příjmů z období pandemie koronaviru a růst nákladů zvyšováním cen, a to i přes hluboký pokles poptávky a celkové ekonomické aktivity. K výraznějšímu snížení inflace dojde podle náměstka ředitele sekce měnové ČNB Luboše Komárka začátkem příštího roku v návaznosti na zmírnění růstu domácích nákladů, lehce posilující kurz a zchlazení trhu práce.

Analytik ING Bank Jakub Seidler upozornil, že inflace skončila nad odhadem trhu ve všech měsících letošního roku s výjimkou března. Důvodů je podle něj více, a to od růstu některých daní po vyšší ceny potravin, kde se projevily také problémy se sklizní v některých evropských zemích kvůli příchodu koronaviru. Roli mělo i oslabení koruny.

Data o inflaci podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče každopádně podporují postoj bankovní rady ČNB, která již nechce dále změkčovat měnové podmínky v tuzemské ekonomice skrze snižování úroků.

Ve srovnání s červnem vzrostly ceny o 0,4 procenta. Meziměsíční vývoj inflace ovlivnilo hlavně zvýšení sezónních cen dovolených s komplexními službami o více než 23 procent. Analytik Komerční banky Michal Brožka upozornil na to, že nebýt růstu cen dovolených, spotřebitelské ceny by meziměsíčně v průměru klesaly o 0,1 procenta a meziroční inflace by zpomalila pod tři procenta. „Vývoj cen dovolených je za současného stavu poněkud problematický na odhad a je zajímavé, že je naměřena víceméně standardní sezónnost,“ uvedl analytik.

Například na Slovensku míra inflace v červenci zpomalila na 1,7 z červnové hodnoty 1,8 procenta. Proti předchozímu měsíci se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,1 procenta, když v červnu o 0,1 procenta klesly.