Inflace zrychlila na 0,8 procenta. Zdražuje obuv, oblečení i pivo

Peněženka.

Peněženka. Zdroj: Archiv Blesku

Obchod.
Slevy?
Supermarket.(ilustrační foto)
Pokladní. (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Tak rychle stoupaly spotřebitelské ceny naposledy loni v červnu. Meziroční růst v říjnu zrychlil na 0,8 procent.

Meziroční inflace v Česku v říjnu zrychlila tempo na 0,8 procenta ze zářijových 0,5 procenta. Stojí za tím zejména vývoj cen pohonných hmot, které v říjnu u čerpacích stanic sice zlevnily, ale méně než v září.

Proti září spotřebitelské ceny stouply o 0,3 procenta, když v září klesaly. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Analytici očekávali, že meziroční inflace vzroste mírněji na 0,6 procenta.

"Lze přepokládat, že ve zbytku roku inflace dále poroste, tlačit nahoru ji každopádně bude vývoj pohonných hmot," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. V listopadu se podle něj meziroční inflace zřejmě dostane mírně nad procento a pro prosinec očekává meziroční inflaci na úrovni 1,5 procenta. "Stále ale zůstává otázkou, zda se inflace v průběhu roku 2017 vyšplhá nad dvouprocentní cíl české centrální banky," dodal.

Pohonné hmoty v říjnu meziročně zlevnily o 3,2 procenta po zářijovém poklesu cen o víc než sedm procent. Zrychlil se růst cen obuvi a z poklesu k růstu přešly ceny oděvů. O téměř pět procent zdražily lihoviny a pivo, ceny tabákových výrobků se proti loňskému říjnu zvýšily o 6,2 procenta.

Meziročně v říjnu stouply také ceny nájemného, energií a vody. Více než loni lidé platili za lázeňské pobyty, rekreace a kulturu, ubytování a stravování. Vzrostly ceny pojištění a finančních služeb. Naopak dál zlevňovaly některé potraviny a nealkoholické nápoje, nižší než loni byly v říjnu také ceny zemního plynu.

Česká národní banka uvedla, že v říjnu očekávala meziroční inflaci 0,6 procenta. Na odchylce od odhadované inflace se podle ČNB téměř výhradně podílela o něco vyšší než očekávaná korigovaná inflace bez cen pohonných hmot. "V tomto ukazateli jádrové inflace se pozitivně projevuje růst domácí ekonomiky a mezd," uvedl ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub.

Říjnový meziměsíční růst spotřebitelských cen o 0,3 procenta následoval po zářijovém poklesu o 0,2 procenta. Vliv mělo zejména sezonní zdražení oděvů a obuvi. Proti září stouply ceny pohonných hmot, vína, výrobků pro osobní péči, stravování a některých mléčných výrobků. Další potraviny a nealkoholické nápoje naopak zlevnily.

Meziročně ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,3 procenta a ceny služeb o 1,6 procenta. Proti září se ceny zboží úhrnem zvýšily o 0,3 procenta a ceny služeb o 0,2 procenta.