Investice do kvality se vyplatí, tvrdí nemocnice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Prezident České lékařské komory Milan Kubek kritizoval certifikáty kvality nemocnic, které potvrzují zavádění bezpečných postupů. Podle Kubka akreditace „zdravotníkům komplikují práci a nepřispívají k bezpečnosti“.

Z nemocnic prý čerpají nemalé prostředky a lékařům berou čas na pacienty. Šéfové nemocnic se proti tomu ohrazují.
Například v Krajské nemocnici Liberec právě akreditaci kvality obhajují. „Samotný proces akreditace znamená určitou finanční zátěž, na druhou stranu dává důkladnou zpětnou vazbu pro celou nemocnici, jednotlivá oddělení i téměř každého zdravotníka,“ uvedl mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. Přínosy akreditace podle něj převyšují náklady.

Za konzultace a prověření zaplatí nemocnice akreditační společnosti statisíce korun. Na druhé straně ale nemocnice ušetří na léčbě komplikací. Certifikát kvality má v Česku většina nemocnic s akutní péčí, ale také některé léčebny a polikliniky.

Udělení razítka potvrzuje, že nemocnice zavedla pravidla a standardní postupy pro rizikové činnosti, například pro identifikaci pacientů, zacházení s léky, předcházení pádům a podobně. „Například u infekcí krevního řečiště došlo v dlouhodobém trendu k významnému poklesu,“ sdělila mluvčí Nemocnice Na Homolce Martina Dostálová.

Příznivcem akreditací je ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Ostravská fakultní nemocnice, kterou dříve vedl, má jako jedna z mála v Česku prestižní mezinárodní certifikát JCI. „Jednoznačně dochází ke zlepšování ukazatelů kvality,“ uvádí Tomáš Oborný, mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava. V České republice je oprávněno k udílení oficiálních certifikátů kvality ve zdravotnictví devět společností.