Jako Řekové: Česko se v platební morálce propadlo na chvost Evropy

Faktura

Faktura Zdroj: Michael Tomeš

Index rizikovosti plateb
5
Fotogalerie

Spolehlivost českých firem strmě upadá.  Zatímco ještě loni tuzemské podniky v rámci Evropy vykazovaly velmi dobrou platební morálku, letos se řadí mezi ty s nejvyšší mírou rizika. Česko se tak přiřadilo k jižanským zemím jako je Řecko, Itálie či Chorvatsko. Natahování dob splatnosti faktur či jejich překračování přitom může zásadně poškozovat, či dokonce úplně likvidovat malé a střední podniky.

Vyplývá to z průzkumu European Payment Report 2017 společnosti Intrum Justitia, přední české firmy zaměřené na správu a vymáhání pohledávek. Výsledky se zakládají na odpovědích 10,5 tisíce vedoucích pracovníků firem z 29 evropských zemí. 

Zásadní propad zaznamenaly tuzemské podniky v evropském indexu rizikovosti plateb. Ten přesně popisuje, které trhy vykazují lepší či horší morálku oproti celkovému trhu. Zatímco ještě v loňském roce se Česká republika umístila mezi nejdisciplinovanějšími zeměmi na šestém místě za Slovenskem, letos je páté od konce na 25. příčce. Horší pořadí připadlo už jen na čtveřici evropských států, Irsko, Itálii, Řecko a Portugalsko.

„Letos nastal desetiprocentní nárůst respondentů, tedy čelných představitelů  firem, po kterých jejich odběratelé požadovali prodloužení splatnosti faktur. To je obrovské číslo. Požadované termíny přitom byly delší, než by pro firmy bylo přijatelné,“ pojmenovává jeden z důvodů českého propadu Karol Jurák, výkonný ředitel Intrum Justitia.

Nedisciplinovanost, nespolehlivost a neschopnost odběratelů uhradit své závazky vůči dodavatelům včas brzdí ekonomiku a ubírají jí potenciál. „Každá čtvrtá firma uvádí, že kdyby dostala peníze od odběratelů včas podle platné smlouvy, investovala by do nových technologií nebo by přijala nové zaměstnance,“ dodává Jurák.