Janeček nebyl kompetentní, s odchodem má tři roky zpoždění, míní Kalousek. Babiš nesouhlasí

Ředitel Finanční správy Martin Janeček.

Ředitel Finanční správy Martin Janeček. Zdroj: ČTK

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček letos skončí ve funkci. Jak jeho působení hodnotit? Bývalí šéfové ministerstva financí, kterému je Janečkův úřad podřízen, se neshodnou. Podle současného premiéra Andreje Babiše (ANO) jde o pracovitého člověka, který zlikvidoval daňové ráje v Praze. Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) ale nebyl pro svou funkci kompetentní.

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček, který vedl finanční úřad od roku 2014, má začátkem listopadu odstoupit z funkce. Podle informací serveru Lidovky.cz by Janečka měla ke konci roku nahradit jeho dosavadní zástupkyně Tatjana Richterová. Ministryně financí Alena Schillerová se k odstoupení Janečka nechtěla vyjádřit, stále ale podle ní platí její dřívější výrok, ve kterém Finanční správu kritizovala za to, jak některé své problematické kroky komunikuje navenek.

Podle bývalého ministra financí za TOP 09 Miroslava Kalouska navíc Janeček nebyl dostatečně kompetentní, což údajně dokázal na několika rozpočtových výborech. „Pan Janeček má s odchodem tři roky zpoždění. Kdo nastoupí po něm, zatím není jasné, spekuluje se o paní Richterové, jisté ale je, že horší než s panem Janečkem to být nemůže,“ řekl Kalousek pro E15.cz. Podle něho Janeček všechny daňové poplatníky vnímal jako sprosté podezřelé a nikoliv jako klienty.

Premiér Andrej Babiš ale kritiku mírní. „K panu Janečkovi můžu říct jen to, že je to čestný a pracovitý státní zaměstnanec, který na rozdíl od svých předchůdců pracoval ve prospěch státu. Nikdo například nemluví o tom, jak zlikvidoval daňové ráje v Praze,“ okomentoval pro E15.cz.

Během Janečkova působení ve funkci generálního ředitele byla do praxe uvedena řada nástrojů, od kterých si vláda slibovala zlepšení výběru daní. Kromě elektronické evidence tržeb jde například o kontrolní hlášení k DPH, jež musejí její plátci podávat od konce února 2016.

V mnohem větším měřítku se začaly uplatňovat také zajišťovací příkazy, které měly zamezit podvodům s DPH. Počet příkazů po jeho nástupu stoupl na trojnásobek, s tím ale rostl i počet firem, které kvůli zajištění majetku skončily v insolvenci. Podle daňových poradců přitom finanční správa tímto způsobem jednala příliš často neoprávněně. Buď tím, že příkazy nesplňovaly formální požadavky, nebo dopadaly i na firmy, u kterých neexistoval důkaz, že byly do podvodu zapojeny.

Kvůli nadužívání zajišťovacích příkazů proto čelil Janeček kritice, stejně tak jako kvůli necitlivé kontrole EET na svatebních hostinách. Začátkem října se ukázalo, že olomoucký finanční úřad v rámci výběru DPH kontroloval téměř stovku novomanželů. Ministryně Schillerová potom uvedla, že nepovažuje postup finanční správy v této věci za šťastný a naznačila možnost personálních důsledků. Následně Janeček nařídil ve Finančním úřadu pro Olomoucký kraj kontrolu.