Jdete si do banky pro půjčku? Tohle všechno na vás čeká

Zdroj: Elephant Orchestra

Drtivá většina zájemců o půjčku míří v první řadě do banky. Málokdo si ale uvědomuje, jak složitý je schvalovací proces a co všechno bankovního úředníka zajímá. Získat pár tisícovek od banky totiž není jenom tak. Schvalovací proces je náročný a často bývá spojen s nejasným výsledkem. Na co všechno se připravit? Prozradíme vám to na následujících řádcích.

Krok č. 1: Bez srovnání do banky nelez

Ačkoli je původní pořekadlo trošku jiného ražení, tohle přesně vyjadřuje to, jak byste se měli zachovat, když žádáte o bankovní půjčku. Protože snad neexistuje banka, která by tento produkt nenabízela, je mnohdy složité se v jednotlivých nabídkách bezpečně zorientovat. Proto je potřeba mezi sebou jednotlivé produkty porovnat a vybrat ten, který vám bude nastavenými podmínkami nejvíce vyhovovat. Nejlevnější bankovní půjčky nevybírejte pouze na základě úroku, ale zhodnoťte i výši RPSN. 

Krok č. 2: Dokládání příjmů

Pokud jste stálým klientem banky, obvykle není nutné dokládat příjem potvrzením od zaměstnavatele. Banka má totiž perfektní přehled o vašich příjmech a výdajích (a to ať se vám to líbí nebo ne). Existují ovšem situace, kdy je potvrzení i přesto vyžadováno. Pokud jej nemáte po ruce, proces schválení půjčky se může natáhnout až o několik dlouhých dnů. I přesto, že je váš příjem pravidelný a dostatečný, nemusíte mít vyhráno.

Krok č. 3: Prověřování výdajů

Banka se snaží minimalizovat riziko spojené s daným klientem, a proto chce mít maximum informací nejen o jeho příjmech, ale také výdajích. Počítejte s tím, že se bankovní úředník bude dotazovat na to, kolik platíte za nájem, zda máte hypotéku, kolik peněz utratíte za pojistky anebo jak vysoké výživné platíte na rozvedenou manželku anebo dítě. Pokud výdaje překročí určitou hranici, kladné posouzení žádosti je opět v nedohlednu.

Krok č. 4: Záznamy v registrech dlužníků

Pokud jste již absolvovali nějaké to online srovnání půjček, jistě jste narazili na tzv. půjčky bez registru. Tyto půjčky ovšem nabízí pouze nebankovní instituce. Banky záznamy v registrech zajímají. Samozřejmě neplatí, že kterýkoli záznam vám zavře dveře k půjčce, pokud ale dlužíte dlouhodobě, vaše platební morálka není uspokojivá anebo proti vám dokonce byla vedena exekuce, půjčku vám v žádném případě neschválí.

Krok č. 5: Podpis úvěrové smlouvy

Prošli jste schvalovacím procesem? Gratulujeme! Posledním krokem je podpis úvěrové smlouvy. A i ten ale může být oním kamenem úrazu. Úvěrová smlouva, plus další doprovodné dokumenty banky a obchodní podmínky, mohou mít i několik stran. Proto je nezbytně nutné seznámit se s jejich obsahem a nikdy nepodepisovat něco, čemu bezpečně nerozumíte. Nebojte se zeptat, popřípadě si vyžádat smlouvu k domácímu pročtení. Nikdy také nepodepisujte dokumenty v časovém presu anebo pod nátlakem.

Bonusová rada: Online půjčky šetří čas i peníze

Spousta bank (zejména tedy těch nízkonákladových) dnes již nabízí možnost sjednat úvěr online. Jednoduše vyplníte online formulář, podepíšete úvěrovou smlouvu za pomocí e-mailu anebo SMSky a čerpáte peníze. Online proces schvalování je výhodný hned z několika důvodů. Nejenže šetří váš čas, ale také drahocenné finance. Vy navíc nemusíte nikam chodit a vše vyřídíte z pohodlí domova. Online dnes sjednáte třeba AirBank půjčku, půjčku od společnosti Equabank anebo ČSOB. 

Tento článek vznikl za spolupráce největších srovnávačů finančních produktů půjčky.cz, úspory.cz, coolpůjčky.cz a PůjčkyHned.cz.