Jednoduchý program plnil Klausovu výzvu proti migrantům tisícovkami podpisů

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: ctk

Protiimigrační petice Václava Klause vyvolala kromě obsahové kontroverze také pochybnosti nad věrohodností samotného sběru podpisů. Neznámý odesílatel podepsaný jako "student VŠ" redakci E15.cz zaslal odkaz na video, v němž jeho program plní Klausovu výzvu Proti imigraci tisícovkami automaticky generovaných "podpisů" za minutu. Prý to umožnilo nulové zabezpečení stránky. "Stránky si o to vyloženě říkaly. Buď to byl záměr, či diletantismus," napsal v e-mailu.

„Program jsem měl hotový asi za hodinu, opravdu nic složitého,“ uvedl pisatel. V popisu videa nahraného na serveru Uložto dále píše: „Jakékoliv prezentované počty podpisů budou zcela zavádějící. Lze jich totiž vygenerovat několik tisíc za minutu. Údaje jsou náhodně generovány z nejčastějších mužských příjmení, křestních jmen a obcí bez statutu města.“

Už brzy po spuštění stránky zaplavily výzvu podpisy fiktivních, historických i současných osobností. Kvůli tomu správci webu protiimigraci.cz odstranili veřejně přístupný seznam signatářů. Předtím se administrátoři stránky snažili falešná jména mazat, na jejich příval ale už později nebyli schopni reagovat. Redakce má ovšem k dispozici screenshot.

Signatáři protiimigraci.czSignatáři protiimigraci.cz | Jan Pavec

Petr Macinka z Institutu Václava Klause v sobotu v rozporu se skutečnostmi prezentovanými na videu tvrdil, že po stažení seznamu se mezi podporovateli už smyšlená jména neobjevovala. „Seznam budeme postupně zveřejňovat,“ dodal. Po odstranění seznamu podporovatelů už bylo na stránkách pouze počítadlo, které ale později také zmizelo. Zato se ve formuláři nakonec objevila ochrana proti robotům.

Václav Klaus petici představil v sobotu na briefingu na výstavišti v Lysé nad Labem. Text vyzývá českou vládu k zajištění vnitřní bezpečnosti a vnější nedotknutelnosti hranic státu všemi prostředky včetně využití policie a armády.

Volá také po odmítnutí kvót pro přerozdělování uprchlíků nebo dodržování platných smluv v azylové politice a odmítnutí nátlaku na jejich změny, které by usnadnily další imigraci. Klaus je prvním signatářem.

Nechce pasivně přihlížet

„Nechceme dále pasivně přihlížet, jak naši ústavní činitelé, vláda, političtí představitelé ztrácejí čas a v téhle osudové chvíli otálejí,“ uvedl Klaus. Za výzvou podle něj nestojí jen on, ale i jeho kolegové a přátelé a věří, že má i podporu tisíců občanů České republiky.

Přiměly ho k ní prý mimo jiné žádosti veřejnosti, aby přišel s iniciativou, která by byla protiváhou nedávné výzvy českých vědců k toleranci vůči uprchlíkům. „Říkali mi, prosím vás, udělejte něco, aby nezůstala jenom ona výzva našich kvazivědců a kvaziakademiků,“ uvedl Klaus.

Falešný pocit solidarity

Masová migrace podle textu výzvy představuje vážné ohrožení stability Evropy, jednotlivých členských zemí EU i ČR. „Chtěl bych zdůraznit, že nejsme lhostejní k utrpení tisíců lidí, kteří jsou produktem válek či podobných katastrof, ale - a to je strašně zásadní - odmítáme manipulaci veřejným míněním vytvářením falešného pocitu solidarity s těmito migranty,“ prohlásil Klaus.

Česká vláda podle iniciativy dostatečně nečelí narůstajícímu tlaku lídrů evropských velmocí. Obavy veřejnosti z migrace by z oficiálních míst by mohly být bagatelizovány. „Různé elitářské politické skupiny - skryté za fasádou vědců, akademiků či domnělých mravních autorit - jsou naproti tomu vydávány za normu veřejného mínění,“ tvrdí petice.

Chovanec: Je to populismus

Bývalý prezident Václav Klaus podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) populisticky využívá téma uprchlické krize. Vláda dělá maximum, aby současnou situaci zvládla, uvedl dnes Chovanec v reakci na petici proti imigraci, kterou Klaus inicioval.

„Pan Klaus není ani první, ani poslední politik, který se snaží populisticky k tomuto tématu přivázat, a bohužel asi budeme svědky i u jiných lidí než u něj, že budou v tomto trendu pokračovat,“ řekl Chovanec novinářům během jednání ústředního výkonného výboru ČSSD.

Milan ChovanecMilan Chovanec | ctk

„Tato vláda dělá maximum proto, aby Česká republika nedopadla jako okolní státy a uprchlíci byli vidět na veřejných prostranstvích, byli vidět na nádražích v zuboženém stavu,“ podotkl také.

Klaus v petici volá mimo jiné po zajištění vnitřní bezpečnosti a vnější nedotknutelnosti hranic státu všemi prostředky včetně využití policie a armády. „Vidíme nepopiratelná rizika a hrozby plynoucí z umělého mixování nesourodých národů, kultur a náboženství,“ konstatuje se v textu mimo jiné.

Na iniciativu dnes reagoval i vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který ji zhodnotil jako vlamování se do otevřených dveří.

Jana Havligerová: Jednoduché recepty nepomáhají