Jezero Most se po dvanácti letech otevřelo veřejnosti. Je hlubší než Orlík

Jezero Most se otevřelo pro veřejnost

Jezero Most se otevřelo pro veřejnost Zdroj: profimedia.cz

Pohled na jezero z nedalekého hradu Hněvín
Pohled na jezero z nedalekého hradu Hněvín
Jezero Most se otevřelo pro veřejnost
Jezero Most se otevřelo pro veřejnost
Jezero Most se otevřelo pro veřejnost
17
Fotogalerie

Na území bývalého hnědouhelného dolu Ležáky na Ústecku zahájila oficiální provoz pro veřejnost nová přírodní atrakce – jezero Most, které vzniklo zatopením dolu. Napouštění začalo v roce 2008 a trvalo čtyři roky. S hloubkou až 71 metrů je hlubší než Orlická přehrada a rozlohou překonává Máchovo jezero. Celkové náklady na zatopení oblasti a rekultivaci břehů se vyšplhaly na 2,5 miliardy korun. 

Otevření jezera plánovala mostecká radnice velkolepé v rámci mosteckých slavností, ty se ale s ohledem na epidemii koronaviru nekonají. Pásku tak symbolicky přestřihl primátor Jan Paparega a Walter Fiedler, ředitel Palivového kombinátu Ústí, který lokality po těžbě uhlí spravuje. S územím, které má rozlohu 300 hektarů, mají další plány. 

Stavební práce kolem jezera by měly pokračovat až do konce roku. Úpravami by měly projít především pláže. Začátkem příštího roku se navíc jezero dočká i vybudování kempu, stálého sociálního zázemí a občerstvení. „Autokemp a zázemí pro sportovní kluby bychom chtěli vybudovat co nejdříve. Lze zde provozovat všechny bezmotorové vodní sporty jako veslování, rychlostní kanoistika, jachting, dračí lodě,“ uvedl Fiedler. V lokalitě ale není možný rybolov. „Je tu nasazena řízená osádka dravých ryb, abychom udrželi čistotu vody,“ doplnil.

V budoucnu by v lokalitě mohlo ve spolupráci s ústeckou Univerzitou J. E. Purkyněho vzniknout i výzkumné centrum. Především kvůli tomu, že se v lokalitě daří fauně i flóře a žijí zde desítky druhů ptactva. „O tom, jestli jednou bude možné vybudovat i nějakou občanskou výstavbu, budeme dále jednat,“ uvedl Fiedler.