Jiří Polanský: Ohrozí brexit český trh práce?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Pravděpodobné budoucí vystoupení Británie z EU bude mít na evropskou ekonomiku negativní vliv, který se v podobě několika desetin procentního bodu přenese také do růstu HDP a inflace u nás. Dá se očekávat, že se šok dostane také na český trh práce.

Aktuálně máme nejnižší míru nezaměstnanosti (4,1 procenta) z celé EU, která je navíc již významně pod svou přirozenou mírou (NAIRU). To by mělo tlačit na cenový růst, jemuž ale brání nízká inflace v EMU, kterou si dovážíme.

Silná vyjednávací pozice zaměstnanců a nízká inflace tak stojí za silným růstem reálných mezd (v prvním čtvrtletí roku 2016 o 3,9 procenta), který je také nad svou dlouhodobou úrovní. Trh práce je u nás silně ovlivněn zahraniční poptávkou, jež se na něj se zpožděním přenáší.

Z hlediska míry nezaměstnanosti může kvůli brexitu dojít k jejímu růstu, který ale nebude příliš výrazný. I v případě složitých jednání mezi Británií a EU by mělo jít jen o několik desetin procentního bodu, což by posunulo míru nezaměstnanosti zpět k NAIRU (přibližně pět procent). U mzdového vývoje bude pravděpodobně vliv vyšší.

Dá se očekávat, že firmy situace „využijí“ během vyjednávání a nabídnou zaměstnancům nižší růst nominálních mezd. To ale bude kompenzováno nižším růstem cen v EMU (a tím i u nás), protože firmy v období vyšší nejistoty nemohou tolik zvyšovat ceny.

V reálném vyjádření proto bude mzdový růst nižší (o asi 0,4 procentního bodu), ale opět nepůjde o natolik výrazné zhoršení, aby to zásadněji ovlivnilo domácí poptávku v ČR.

Autor je analytikem v České spořitelně