Jourová ke svému portfoliu: Není to neúspěch, ale zklamání cítím

Jourová bude mít v komisi na starosti spravedlnost a spotřebitele

Jourová bude mít v komisi na starosti spravedlnost a spotřebitele Zdroj: CTK

Žádná doprava, žádný regionální rozvoj. Česká eurokomisařka Věra Jourová dostala nakonec spravedlnost, spotřebitelskou politiku a otázky rovnosti pohlaví. Jourová resort za neúspěch nepovažuje. Čeští politici však mluví o zklamání a prohře.

Portfolio pro Jourovou je překvapením: ona sama i Praha měly zájem o křeslo eurokomisaře pro regionální rozvoj, což spekulace před dnešním oznámením nevylučovaly, stejně jako možnost, že česká komisařka získá portfolio týkající se dopravy. To bude nakonec řídit Slovák Maroš Šefčovič.

„Čekala jsem jiné portfolio. Výběr ovlivnilo to, že mám právnické vzdělání. V konečném důsledku oblast spravedlnosti ale ovlivňuje životy všech občanů v Evropské unii,“ uvedla Jourová. Nemyslí si ale, že by Česko s resortem spravedlnosti neuspělo.

Zklamání či prohra, reaguje Česko

Zástupci koaliční vlády neskrývali překvapení i zklamání. „Z hlediska kvalifikace se domnívám, že paní Jourová svou práci zvládne,“ uvedl Sobotka. Jak ale připomněl, Česko dlouhodobě usilovalo o některou z ekonomických oblastí. Podle Sobotky je spravedlnost středně významné portfolio, které v minulosti vedli zástupci Lucemburska a Francie.

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš označil výsledek za prohru. Prý jde ale o důsledek dlouholeté pasivity České republiky v rámci Evropské unie.

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek se kvůli přidělenému portfoliu chce ptát premiéra Sobotky, jak vyjednávání s unií probíhala. Opozice mluví o diplomatické prohře.

Čtvrtý zástupce ČR v Evropské komisi
Jourová bude čtvrtým českým členem Evropské komise, a to po Pavlu Teličkovi, Vladimíru Špidlovi a Štefanu Fülem. Je první ženou, kterou ČR do této funkce vyslala. Někteří její kandidaturu, na které se po dlouhém vyjednávání shodly koaliční strany, kritizovali a její schopnosti zlehčovali. Tvrdili, že jedinou její kvalifikací je to, že je žena.

Nová unijní exekutiva bude mít celkem sedm místopředsedů, kteří budou koordinovat jednotlivé týmy komisařů. Čtyři místopředsedové jsou z postkomunistických zemí: Bulharska, Slovinska, Estonska a Lotyšska. Komisi jako celek musí ještě potvrdit Evropský parlament. V 28členné komisi je devět žen.

Předseda komise, která by se práce měla ujmout od listopadu, Jean-Claude Juncker na dnešní tiskové konferenci novinářům připomněl, že jeho tým se bude muset vypořádat se složitou geopolitickou i hospodářskou situací. „Myslím, že pro to mám ten správný tým,“ prohlásil. „Rozhodl jsem se udělat některé změny a zatřást s věcmi,“ poznamenal Juncker.

Juncker odmítl, že by jednotlivá portfolia byla přidělována jednotlivým národním státům. „Nikdo není izolován na svém lénu či ve své přihrádce. Každý by měl spolupracovat,“ poznamenal. Klíčové podle něj bude fungovat na základě politických priorit. „Jsem týmový hráč, nebudu diktátor,“ upozornil předseda budoucí komise.

Prvním místopředsedou komise tak bude Frans Timmermans z Nizozemska, který bude odpovídat za zlepšení regulačních pravidel, vztahů mezi evropskými institucemi a právní otázky. Už od posledního unijního summitu je známé jméno Italky Federiky Mogheriniové, která je jako šéfka evropské diplomacie také jedním z místopředsedů komise.

Za rozpočtové otázky a lidské zdroje bude odpovídat místopředsedkyně komise Kristalina Georgievová z Bulharska, která byla členkou končící komise José Barrosa. Slovinka Alenka Bratušeková dostala jako místopředsedkyně na starosti budování energetické unie, někdejší estonský premiér Andrus Ansip bude místopředsedou odpovědným za digitální trh.

Sociální dialog a otázky společné měny euro bude mít na starosti místopředseda komise a lotyšský expremiér Valdis Dombrovskis. Někdejší finský premiér Jirki Katainen bude odpovídat za problematiku zaměstnanosti, růstu, investic a konkurenceschopnosti.

Rozdělení porfólií:
Belgie - europoslankyně Marianne Thyssenová - komisařka pro zaměstnanost, sociální věci, dovednosti a pohyb pracovních sil
Británie - bývalý předseda Sněmovny lordů Jonathan Hill - komisař pro finanční stabilitu, finanční služby a kapitálový trh
Bulharsko - dosavadní komisařka pro mezinárodní spolupráci a humanitární pomoc Kristalina Georgievová - komisařka pro rozpočet a lidské zdroje
Česká republika - ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová - komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví
Dánsko - ministryně hospodářství a vnitra Margrethe Vestagerová - komisařka pro hospodářskou soutěž
Estonsko - bývalý premiér Andrus Ansip - komisař pro digitální trh
Finsko - dosavadní komisař pro hospodářské a měnové záležitosti a euro Jyrki Katainen - komisař pro zaměstnanost, růst, investice a konkurenceschopnost
Francie - exministr financí Pierre Moscovici - komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a celní unii
Chorvatsko - dosavadní komisař pro ochranu spotřebitele Neven Mimica - komisař pro mezinárodní spolupráci a rozvoj
Irsko - exministr životního prostředí Phil Hogan - komisař pro zemědělství a rozvoj venkova
Itálie - ministryně zahraničních věcí Federica Mogheriniová - vysoká představitelka EU pro zahraniční otázky a bezpečnostní politiku (ministryně zahraničí EU)
Kypr - bývalý mluvčí vlády Christos Stylianidis - komisař pro humanitární pomoc a krizové řízení
Litva - ministr zdravotnictví Vytenis Andriukaitis - komisař pro zdravotnictví a bezpečnost potravin
Lotyšsko - bývalý premiér Valdis Dombrovskis - komisař pro euro a sociální dialog
Lucembursko - expremiér Jean-Claude Juncker - předseda nové EK
Maďarsko - ministr zahraničních věcí a obchodu Tibor Navracsics - komisař pro školství, kulturu, mládež a občanství
Malta - exministr pro cestovní ruch Karmelu Vella - komisař pro životní prostředí, námořní záležitosti a rybolov
Německo - dosavadní komisař pro energetiku Günther Oettinger - komisař pro digitální ekonomiku a společnost
Nizozemsko - ministr zahraničí Frans Timmermans - komisař pro lepší regulaci, institucionální vztahy, vládu práva a chartu základních práv
Polsko - místopředsedkyně vlády a ministryně pro infrastrukturu a rozvoj Elžbieta Bieńkowská - komisařka pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky
Portugalsko - státní tajemník Carlos Moedas - komisař pro výzkum, vědu a inovace
Rakousko - dosavadní komisař pro regionální politiku Johannes Hahn - komisař pro evropskou sousedskou politiku a rozhovory o rozšíření
Rumunsko - europoslankyně Corina Cretsuová - komisařka pro regionální politiku
Řecko - ministr obrany Dimitris Avramopulos - komisař pro migraci a vnitřní záležitosti
Slovensko - dosavadní komisař pro institucionální vztahy a administrativu Maroš Šefčovič - komisař pro dopravu a vesmír
Slovinsko - expremiérka Alenka Bratušeková - komisařka pro energetickou unii
Španělsko - exministr zemědělství Miguel Arias Caňete - komisař pro ochranu klimatu a energetiku
Švédsko - dosavadní komisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová - komisařka pro obchod

Jourová: Každou volnou chvíli věnuji EU