Július Kudla: Letos budeme řešit více nesplácených pohledávek

Július Kudla

Július Kudla Zdroj: E15 Anna Vackova

S kondicí českých firem to podle šéfa úvěrové pojišťovny Euler Hermes Europe Júliuse Kudly nevypadá dvakrát dobře. „Objem nesplácených pohledávek a tedy i insolvenčních řízení roste, frekvence se v prvním čtvrtletí letošního roku oproti loňsku zvýšila,“ říká. Dobrou zprávou je podle něj to, že přibývá obchodních aktivit domácích podniků v Asii.

*E15: Voliči v Řecku zpochybnili plán na odvrácení bankrotu své země, ti francouzští zase evropský fiskální pakt. Očekáváte prohloubení krize?

Krize nekončí a těmito volbami ani skončit nemohla. Francie mě tolik nepřekvapila, tam jsou trendy být někdy hodně vpravo, jindy zase hodně vlevo. A Řecko neustále komentuji jednou krátkou větou: Hrůzný konec je lepší než hrůza bez konce. Problémy se tam neřeší.

Podívejte se třeba jen na to, v jakých objemech Řecko neustále dováží vojenský materiál. Mohu sice pochopit obranné požadavky řecké vlády, není mi ale jasné, jak si takové výdaje může dovolit. Obecně mám poměrně velké obavy z radikalizace vnitropolitické scény nejen v Řecku, ale i jinde v Evropě. Je zde riziko velkého sociálního napětí. Konečně i v Praze se nedávno sešlo na sto tisíc demonstrantů.

Čtěte také:

Počet insolvenčních návrhů byl v únoru rekordní, obrat se nečeká

Firmy raději živoří, než by vyhlásily bankrot

Július Kudla: S údivem zjišťuji, že se vracíme zpět do roku 1997

* E15: Takže problémů bude přibývat.

Základní problém krize stále není řešen, neobchoduje se s hmotou, ale s čímsi těžko uchopitelným. A jak pro českou, tak pro ostatní evropské ekonomiky platí, že děravé akvárium nespravíte dalšími a dalšími litry vody, které do něj budete nalévat. Musíte nejprve ucpat díry.

* E15: Začne nyní Francie jako druhá nejsilnější ekonomika eurozóny ještě více zaostávat za Německem?

To si nemyslím. Předvolební sliby socialisty Hollanda se střetnou s realitou. Jak už to v politice bývá, zdaleka nebude moci splnit všechny. Podstatné samozřejmě bude, jak si porozumí s německou kancléřkou Merkelovou. Uvidíme, jestli vznikne místo merkozy nějaký merland. Francouzi ani Němci ale nemají důvod k tomu, aby se cítili ekonomicky ohroženi. Ani Česka a sousedního Slovenska, kde naše firma situaci rovněž velmi detailně sleduje, se výsledky voleb v Řecku a ve Francii negativně nedotknou.

Vláda nešetří ve státní správě

* E15: České vládě se vytýká, že neumí vysvětlovat reformy, chcete-li škrty. Byl to problém i řeckých a francouzských politiků, kteří ve volbách propadli?

Vždy je otázka, jak to ta která vláda myslí s reformami vážně. Do volebních slibů můžete napsat cokoli, pak ale záleží na realizaci. S pozicí současné české vlády mám v poslední době problém v tom, že má být sice pravicová, ale dělá levicovou politiku. Opravdu nevím, co předvede ČSSD, až se dostane k moci.

Nečasova vláda chce ještě více zvyšovat daně, především ve státní správě se ale o úspory nesnaží. Naopak soukromé firmy musí v období krize tvrdě šetřit, jasně si stanovit, kde a kolik uspoří, a dodržet to. Jinak to nejde. Bohužel i v jiných evropských zemích se vlády chovají stejně a peníze utrácejí bez pravidel.

* E15: ODS nedávno představila balíček opatření pro oživení ekonomiky. V čem podle vás kulhá?

Na prezentaci proexportních návrhů jsem osobně byl. Můj názor je, že stávající vedení ministerstev zahraničí a průmyslu se nemůže nikdy dohodnout. Vedle sporu ohledně obchodních radů na ambasádách je otázka, zda potřebujeme ve stávající podobě česká centra, CzechTrade, CzechInvest a dalších několik podobných institucí. Všechny mají ředitele, sekretariát a tak dále. To je jeden z příkladů, kde lze šetřit. Celkově to ODS rozehrála amatérsky, když to v rámci koalice neměla předjednané. Asi si myslí, že pouhým tlakem na svého vládního partnera jeho odpor zlomí.

* E15: Kde obecně vidíte největší slabiny návrhů ODS?

Tady je pořád obrovský rozdíl mezi státním a soukromým sektorem. Nádherné myšlenky a fantastické záměry se napíší na papír a prezentují voličům. Když se ale podíváte za dva roky na to, co z toho bylo splněno, zjistíte, že většina nápadů zmizela pod stolem. Takový přístup by firmu položil.

Krizový útěk od pojištění pohledávek

* E15: Váš byznys je pojišťování pohledávek a úvěrů. Jakou máte v současnosti strategii?

Na českém trhu stále vidíme velký potenciál. Od roku 2008, kdy začala krize, firmy od pojištění spíše utíkaly, aby ušetřily. Jak ale říkám pořád dokola: pohledávky jsou stejně jako nemovitosti či vozový park také aktiva. A zpravidla z nich tvoří 30 až 45 procent.

* E15: A nová strategie?

Snažíme se rozšiřovat možné krytí a rovněž více varovat klienty. Některé sektory to ale mají těžké. Dlouhodobě mám obavy z přílišné koncentrace automobilového průmyslu v Česku a na Slovensku. Jeho podkapitalizovaní dodavatelé se ocitají v opravdu značném riziku.

* E15: V jakém objemu jste loni pojistili pohledávky a jaký růst očekáváte letos?

Loni to bylo téměř 180 miliard korun. Pro letošek očekávám několikaprocentní růst, dvouciferné číslo to ale nebude. Snažíme se orientovat na střední podniky, ty supervelké jsou už většinou rozdělené, nebo se nepojišťují.

* E15: Zhorší se kondice českých firem?

Objem nesplácených pohledávek a tedy i insolvenčních řízení roste, frekvence se v prvním čtvrtletí letošního roku oproti loňsku zvýšila. Potvrzuje se tak naše loňská teze, že budeme odškodňovat více případů. Zdravé firmy jsou z našeho pohledu ty, které se starají o své peníze a mají vlastní rezervy. Jak je podkapitalizace nebezpečná, už mnozí zjistili po období 2008 až 2009. Kardinální otázka ale je, jaký postoj zaujmou banky. Myslím si, že bude mnohem obtížnější zdůvodňovat ten který projekt. Kdybych byl bankéř, rozhodně bych žádné easy kredity neposkytoval.

Rizikové obory? Stavebnictví, ocelářství, maloobchod

* E15: Které sektory budou mít potíže?

Automobilový průmysl je pro letošek ještě v dobré kondici, i když z Německa už máme signály, že se snižuje počet registrovaných vozů, což dojde i k nám. Kritická situace je pochopitelně ve stavebnictví, což souvisí se škrty ve státním rozpočtu. Otazníky se vznášejí i nad ocelářským průmyslem. A také se snižuje objem prostředků, které se takzvaně projí. I proto, že spotřebitelé odcházejí od kvality k co nejnižší ceně. Rizika tedy vnímám i u maloobchodu a jeho dodavatelů.

* E15: V Česku je stále velkým problémem druhotná platební neschopnost. Kde vidíte řešení?

Tady posun k lepšímu nenastal, největším hříšníkem jsou stále státní podniky. Hlavní příčina je v tom, že není vynucován zákon. Podle posledních statistik se druhotná platební neschopnost zvyšuje, což je velmi nebezpečný trend. Obávám se ještě většího zhoršení, které způsobí přiškrcení infrastrukturních projektů, tedy velkých státních zakázek. A velice nebezpečné jsou šikanozní insolvenční žaloby, které mohou některé firmy nevratně poškodit.

* E15: Máte signály o větším přesouvání obchodních aktivit českých firem na východ?

I když jsou to většinou stále tytéž, které patří mezi těch několik málo odvážných, přece jen se jejich počet v poslední době zvyšuje. Alespoň to je dobrá zpráva.

Július Kudla (58)

Po absolvování VŠE v Bratislavě působil v letech 1977 až 1993 v zahraničním obchodu a diplomacii v arabských a afrických zemích. V devadesátých letech pracoval v útvaru zahraničně-obchodních operací Koospol Group a jako místopředseda představenstva a výkonný ředitel podniku SEVT. Od roku 1997 je předsedou představenstva a generálním ředitelem Euler Hermes Cescob, nyní Euler Hermes Europe SA. Do ukončení podnikání řetězce Delvita v Česku byl členem jejího představenstva. V roce 2009 byl jmenován členem Rady Národního muzea, působí i v dalších institucích. Je ženatý a bezdětný.